30/12/09

Recollida de signatures de suport a la lluita per la vida dels ambientalistes de Cabañas (El Salvador)

De nou, us voliem demanar la difusió i la vostra signatura a la campanya internacional de suport a les organitzacions ambientalistes de Cabañas i unir-te a les reivindicacions de la Mesa Nacional frente a la Minería Metálica d'El Salvador:
Signeu
aquí: http://www.petitiononline.com/20122009/petition.html

I si voleu més informació sobre aquesta situació i sobre els "supossats beneficis de la minería en el desenvolupament dels pobles" podeu llegir els següents articles:

Reconocen lucha antiminera (Premio de Derechos Humanos Letelier-Moffitt 2009)
Assassinen dos activistes mediambientals més a El Salvador (REDS)
Informe Oxfam: La míneria de metales contribuye poco al desarrollo y el bienestar
El Salvador contaminada: Millonaria demanda de Pacific Rim al estado salvadoreño
Movilizaciones contra la explotación minera en El Salvador: Noticias e informes del Observatorio de Multinacionales en América Latina (OMAL)
La gran estafa de la mineria a El Salvador (Gold Mining 'Is a Huge Rip-Off' )

24/12/09

Assassinen uns altres dos activistes mediambientals contraris a l'explotació minera a El Salvador


S'intensifica la campanya d'amenaces, persecució i violència contra les organitzacions ecologistes contràries a la minera canadenca Pacific Rim

El diumenge 20 de desembre de 2009 varis desconeguts van assassinar a trets a Ramiro Rivera en el municipi de Sensuntepeque (Cabañas), membre destacat del Comitè Ambiental de Cabañas i rostre visible del moviment popular contrari a l'explotació minera en l'esmentat departament. Al costat d'ell, va morir també Felicita Echeverría, de 57 anys d'edat i familiar de Rivera, i va resultar ferida una adolescent de 13 anys.
Anteriorment, el passat mes d'agost, Ramiro Rivera va ser ferit de gravetat en rebre vuit impactes de bala per la qual cosa, en el moment dels fets, anava escortat per dos membres de la Unitat de Protecció a Víctimes i Testimonis. A aquesta mort s'uneix la desaparició, el passat mes de juny, d'un altre líder de la comunitat i activista mediambiental, Marcelo Rivera, que va ser trobat mort 12 dies després, amb greus signes de tortura.

Ambdós activistes havien destacat per oposar-se a l'empresa canadenca Pacific Rim que pretén explotar un jaciment d'or en el municipi de San Isidro. La companyia opera a El Salvador des de l'any 2002 però la forta oposició popular a aquest projecte i les irregularitats trobades en el seu Estudi d'Impacte Ambiental han fet que el govern salvadorenc li hagi denegat el permís d'explotació del terreny. En resposta, la companyia ha demandat El Salvador per "violació d'una inversió" i demana, en concepte d'indemnització, 100 milions de dòlars.

Paral·lelament, els casos de repressió, amenaces i violència s'han incrementat alarmantment en els últims mesos, posant en greu risc la seguretat i integritat física dels membres de les diferents organitzacions socials mobilitzades en contra d'aquest projecte miner. El sacerdot catòlic Luis Alberto Quintanilla va ser interceptat el 27 de juliol mentre viatjava al seu cotxe i va sofrir un intent de segrest, aconseguint fugir dels seus victimaris per les muntanyes i barrancs limítrofs. Els periodistes de l'emissora comunitària Radio Victória són objecte d'una campanya de persecució i amenaces de mort. El Procurador per a la Defensa dels Drets Humans, Óscar Luna, va demanar protecció policial per a tres d'ells, donat l'alt risc que corren les seves vides. Altres activistes com Miguel Rivera, germà de Marcelo, i Héctor García Berrios, advocat i investigador dels casos i representant de MUFRAS-32, també han rebut amenaces de mort. La Comissió Interamericana de Drets Humans ha decretat mesures cautelars en aquests dos últims casos i també per als periodistes de Radio Victória, obligant l'Estat d'El Salvador a oferir-los protecció policial.

La Mesa Nacional frente a la Minería Metálica, plataforma que agrupa a més d'una desena de ONGs salvadorenques, ha denunciat que la Policia Nacional Civil i la Fiscalia General de la República han comès serioses irregularitats en la investigació de l'assassinat de Marcelo Rivera. Per a la Mesa, la catalogació d'aquest crim com a violència comuna impedeix indagar en l'autoria intel·lectual del mateix.

Per tot això, i unint-nos a les reclamacions que fa la Mesa Nacional frente a la Minería Metálica a El Salvador, demanem a les autoritats salvadorenques:Que s'investiguin en profunditat els autors materials i intel·lectuals dels assassinats de Ramiro Rivera, Felicita Echeverría i Marcelo Rivera, tots ells destacats activistes locals en contra de l'activitat minera de Pacific Rim en el departament de Cabañas.

Que s’implementin mesures de protecció eficaces a líders comunals, representants d'organitzacions ciutadanes, activistes religiosos i periodistes comunitaris perseguits i amenaçats de mort, a causa del seu compromís amb la defensa del mediambient.

Que acatin les recomanacions fetes per la Procuraduria per a la Defensa dels Drets Humans d'El Salvador i la Comissió Interamericana de Drets Humans, relatives a la seguretat dels esmentats activistes mediambientals.

Que l'Executiu salvadorenc promogui una Llei de Mineria que prohibeixi expressament l’exploració i explotació minera a El Salvador, donada la greu alteració ambiental que provoquen aquest tipus de projectes i les nefastes conseqüències mediambientals que suposa la seva implementació.

Si vols afegir-te a aquesta campanya internacional de suport a les organitzacions ambientalistes de Cabañas i unir-te a les reivindicacions de la Mesa Nacional frente a la Minería Metálica d'El Salvador, firma aquí: http://www.petitiononline.com/20122009/petition.html

I si voleu més informació sobre aquesta situació i sobre els "supossats beneficis de la minería en el desenvolupament dels pobles" podeu llegir els següents articles:

Reconocen lucha antiminera (Premio de Derechos Humanos Letelier-Moffitt 2009)
Informe Oxfam: La míneria de metales contribuye poco al desarrollo y el bienestar
El Salvador contaminada: Millonaria demanda de Pacific Rim al estado salvadoreño
Movilizaciones contra la explotación minera en El Salvador: Noticias e informes del Observatorio de Multinacionales en América Latina (OMAL)
La gran estafa de la mineria a El Salvador (Gold Mining 'Is a Huge Rip-Off' )

19/12/09

Tallers de memòria històrica a Sant Cugat


El proper dimarts 22 de desembre a les 9.00 hores i a les 11h. en el marc de les activitats culturals i de celebració del cap d'any 2009 tenen lloc dos tallers sobre El Salvador a l'IES Angeleta Ferrer de Sant Cugat on es presentaran el documental "Impossible oblidar. Villa El Rosario, 28 anys després", de Jordi Oriola i Mariona Ortiz, i la presentació del llibre Trencant silencis: desobediència i lluita a Villa el Rosario, de Fina Rubio i Eduard Balsebre, el contingut del qual va servir de base per al documental. Aquesta activitat és organitzada per REDS amb el suport de l'IES Angeleta Ferrer, de l'Ajuntament d'aquesta ciutat i de la Diputació de Barcelona.

13/12/09

Trencant silencis a La Garriga





El proper dimarts 15 de desembre a les 19.00 hores a Can Raspall (c/ dels Banys, 38-40) en el municipi de La Garriga tindrà lloc l'acte sobre la memòria històrica El Salvador: trencant silencis, amb la projecció del documental "Impossible oblidar. Villa El Rosario, 28 anys després", de Jordi Oriola i Mariona Ortiz, i la presentació del llibre Trencant silencis: desobediència i lluita a Villa el Rosario, de Fina Rubio i Eduard Balsebre, el contingut del qual va servir de base per al documental. Aquesta activitat és organitzada per REDS amb el suport de l'IES Vil·la Romana i de l'Ajuntament d'aquesta ciutat.


A l’acte hi assistiran Fina Rubio, Eduard Balsebre i Francisco Mena Sandoval, responsable de les ONGs REDS i Huacal i un dels protagonistes d’aquest relat sobre la resistència, la dignitat i la lluita d’un poble, idea que, d'altra banda, els autors del llibre expressen en la contraportada del llibre:
"La Fuerza Armada de El Salvador está desarrollando a principios de octubre del año 1980 un importante operativo en el departamento de Morazán, el más importante de los acaecidos antes del inicio de la guerra. El objetivo es el asesinato de hombres, mujeres y niños, habitantes humildes de pequeñas poblaciones campesinas. La orden a cumplir es tajante y terrible: en Villa El Rosario, una pequeña población donde se han reunido buscando refugio miles de personas provenientes de cantones y caseríos cercanos, no deben quedar supervivientes. La vida de todas estas personas depende de cumplir o no cumplir esa orden.

Rompiendo silencios. Desobediencia y lucha en Villa El Rosario es el relato de unos hechos de paz y de dignidad que tuvieron lugar en esos días de octubre en Morazán. Siguiendo desde su nacimiento la vida de cuatro de los protagonistas de este fragmento de la historia contemporánea de El Salvador, Francisco Mena Sandoval, Evelin Romero, Miguel Ventura y Marcelo Cruz Cruz, así como de otros muchos hombres y mujeres que vivieron en primera persona los hechos acaecidos en Villa El Rosario, el libro nos muestra la realidad de unos años convulsos donde la violencia y el terror intentaron imponerse a la justicia y la libertad.

En sus líneas se descubre un sentido homenaje a las víctimas de la represión y de la barbarie, un reconocimiento a los hombres y las mujeres del campo que tomando conciencia de la realidad lucharon y luchan por su transformación, un sincero mensaje al Ejército salvadoreño para compartir fraternalmente con su pueblo el futuro de este país y una clara toma de posición con la población salvadoreña que desde hace muchos años vive y trabaja por crear una sociedad más justa, más libre y más igualitaria.

Con este libro, tanto sus autores como un grupo de entidades de El Salvador y de Cataluña (Red de Solidaridad para la Transformación Social – RedS, Museo de la Palabra y la Imagen, Fundación Segundo Montes, Confederación de Cooperativas para la Reforma Agraria Salvadoreña – CONFRAS, y Huacal, ONG de Solidaridad con El Salvador) quieren transmitir un claro mensaje a la sociedad salvadoreña e internacional: la necesidad de educar en la paz, en el diálogo, en la esperanza, en el derecho y en la dignidad como alternativa a la violencia, a la intolerancia, al dolor, a la pobreza y al olvido. Solo así, otro El Salvador es posible".

Durant el matí d'aquest mateix dia també tindrà lloc un acte amb els alumnes i el professorat de l'IES Vil·la Romana, un grup dels quals han participat activament en l'elaboració d'aquest llibre.

4/12/09

Descobreix El Salvador, el "pulgarcito de América"


Avui us volem parlar d'un grup d'amics i amigues del barri de Sant Andreu de Barcelona que enamorats del món han creat el projecte "Coneguem el món" per organitzar cada segon divendres de mes una xerrada al Centre Cultural Can Fabra (c/ Segre, 24-32) en aquest barri de Barcelona.

Durant tot l'any 2009, han realitzat vàries xerrades i avui us volíem convidar a la xerrada Descobreix El Salvador, el "pulgarcito de América"que tindrà lloc el proper divendres 11 de desembre a les 19h. amb la participació de Carlos Vladimir Najarro Galvez, amant del seu país, i Bárbara Collado, cooperant d'Enginyeria Sense Fronteres (ESF) que va viure durant dos anys en aquest país.

La jornada s'acompanyarà d'una exposició fotogràfica i d'informació sobre les activitats que desenvolupa a El Salvador la nostra associació amiga REDS (Red de Solidaridad para la Transformación Social) durant la setmana prèvia a la xerrada i el mateix dia 11 de desembre, podrem degustar menjar típic, escoltar música salvadorenca i moltes coses més...

1/12/09

ReCerca Centroamérica


Avui dimarts 1 de desembre a les 19.30h s’inaugura l’exposició ReCerca Centromèrica al casal de la Federació d’Entitas Llatinoamericanes a Catalunya (FEDELATINA). Una exposició per a redescobrir Amèrica Central, un espai de gran diversitat humana, històrica, cultural i biològica.
ReCerca Centroamérica ens acosta a aquesta riquesa en un escenari alternatiu, interactiu i variat, on apropar-nos a la cultura centreamericana sota la mirada de dones i homes que han deixat empremta i aquells que en formen part avui en dia, als sons de les seves músiques, llengües i indrets, a l’herència de les cultures ancestrals i a la biodiversitat.
On podem trobar volcans que s’eleven a més de 4.000 metres sobre el nivell del mar? Quina cultura antiga va desenvolupar un calendari més exacte que el calendari solar? On es troba l’únic canal interoceànic del món? Quina és la regió que en tan sols un 1% de la superfície total del món s’alberguen el 8% de les reserves naturals del planeta?
Benvinguts a Guatemala, El Salvador, Belice, Honduras, Nicaragua, Costa Rica, Panamá, i el seu carib, on trobareu aquestes i moltes altres respostes.
ReCerca Centroamérica és un projecte de les nostres entitats amigues: REDS, Crearte i Fedelatina, tres entitats que pertanyen com Huacal a la plataforma Mirades Solidàries cap a Amèrica Central, que vol donar una altra visió sobre l’Amèrica Central i el seu Carib amb l’objectiu de sensibilitzar i transformar consciències. Per tot això, us voliem convidar a la seva inauguració...
També, aprofitem per informar-vos que el proper divendres 4 de desembre a le 19h a l'auditori Pere Quart de Sabadell tindrà lloc l'acte El Salvador: una oportunitat a la vida, trencant silencis, amb la projecció del documental Impossible oblidar. Villa El Rosario, 28 anys després, de Jordi Oriola i Mariona Ortiz, i la presentació del llibre Trencant silencis: desobediència i lluita a Villa el Rosario, de Fina Rubio i Eduard Balsebre.
I recordeu que El Salvador necessita la vostra ajuda...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...