31/12/16
Jornades Maras a Amèrica Central vs Bandes llatines a Catalunya: Experiències de prevenció de la violència juvenil
Feliç any nou a tothom !!! i ...
Avui us presentem les jornades Maras a Amèrica Central vs Bandes llatines a Catalunya. Jornades de reflexió sobre el fenomen de les bandes llatines: Experiències de prevenció de la violència juvenil a El Salvador i a Barcelona que tindran lloc els dies 25, 26 i 27 de gener de 2017 a Barcelona.
Amb elles, Huacal ong de solidaritat amb El Salvador vol reflexionar sobre el fenomen de les maras a Amèrica Central, i especialment a El Salvador, i de la creació i desenvolupament de les bandes llatines a Barcelona i Catalunya. Així, continuem un procés iniciat els anys 2011 i 2013 amb la celebració de dues jornades centrades específicament en trencar els estereotips i prejudicis al voltant de les denominades bandes llatines de Catalunya i diferenciant-les de les maras d’Amèrica Central.
Aquest any 2017, amb les presents jornades volem avançar una mica més. Volem reflexionar conjuntament amb diferents organitzacions i institucions de Catalunya, Espanya i El Salvador sobre aquestes dues realitats i sobre les acci0ns i experiències que s’estan desenvolupant en ambdós països en la prevenció de la violència juvenil en els entorns educatius i comunitaris.
També volem contextualitzar aquests dos fenòmens, analitzar les causes estructurals que generen l’aparició d’aquestes agrupacions, definir els trets característics d’aquests grups i facilitar dades que permetin entendre les circumstàncies socials, educatives, familiars i psicosocials que fan que els joves integrin aquests grups.
Per intentar assolir aquests objectius es realitzaran tres sessions de reflexió (els dies 25, 26 i 27 de gener) dirigides a professionals del món de l’educació, del benestar social, de la seguretat, del treball comunitari o de la comunicació.
La primera sessió, 25 de gener, vol contextualitzar els dos fenòmens, Maras en Amèrica Central vs Bandes llatines a Catalunya, per tal d’establir un marc de referència que permeti mostrar tant el seu naixements com el seu desenvolupament fins l’actualitat. Les dues sessions dels dies 26 i 27 de gener volen reflexionar sobre les causes que generen l’existència d’aquests grups, analitzar les seves accions i presentar algunes experiències implementades en ambdós països per a lluitar contra la violència juvenil tant a l’àmbit educatiu com a l’àmbit comunitari.
Creiem imprescindible la generació d’espais d’aquest tipus adreçat a persones voluntàries i professionals que des del teixit associatiu o des de les administracions treballen amb els joves dels respectius països per tal de facilitar sinergies i promoure l’intercanvi de visions i coneixements.
Per últim, volem agrair el suport de l’Ajuntament de Barcelona a aquest projecte, així com la col·laboració del Consolat General de El Salvador a Barcelona, del Consell de la Joventut de Barcelona (CJB) i de l’Espai Jove La Fontana.
INFORMACIÓ
Jornades Maras a Amèrica Central vs Bandes llatines a Catalunya. Jornades de reflexió sobre el fenomen de les bandes llatines: Experiències de prevenció de la violència juvenil a El Salvador i a Barcelona
Dies: 25, 26 i 27 de gener de 2017
Lloc: Espai Jove La Fontana (Gran de Gràcia, 190-192, Barcelona)
Horaris dels tres dies: 17,30h-20,30h
Inscripcions gratuïtes: següent enllaç
Més informació: huacal.epd@gmail.com
11/12/16
Jóvenes salvadoreños se destacan internacionalmente
Jóvenes participantes en procesos formativos desarrollados por el Museo de la Palabra y la Imagen, sobre realización de audiovisuales en el ámbito de memoria y derechos humanos se destacan a nivel internacional.
La joven Valeria Pérez ha sido seleccionada por el Programa Empoderando Latinoamérica, para participar en México en los Talleres de Agencia de Paz, gracias a su ensayo sobre la derogación de la Ley de Amnistía en El Salvador. En estos talleres, quienes participan, reflexionan acerca de los principios de paz, justicia social, equidad, ética y derechos humanos. Asimismo, obtienen herramientas de aprendizaje y reforzamiento de habilidades para la vida tales como el diálogo, el liderazgo, el trabajo en equipo, y el pensamiento crítico. Los Talleres de Asuntos Públicos les permiten aprender, dialogar, analizar, reflexionar y sensibilizarse sobre las distintas problemáticas sociales y ambientales que afectan a sus comunidades y sus países.
Por su parte, el joven Camilo Henríquez, quien ha realizado varios cortometrajes, se encuentra en Japón participando en la residencia artística Arco, filmando audiovisuales sobre Memoria, que incluyen entrevistas relacionadas con testimonios de habitantes de Hiroshima, que experimentaron las secuelas de la bomba atómica lanzada durante la Segunda Guerra Mundial.
Ambos jóvenes participaron en diversos procesos formativos impulsados por el Museo de la Palabra y la Imagen, que desembocaron en la creación de la Red Centroamericana de Jóvenes en Defensa de los Derechos Humanos, REFEF, iniciativa que creó exposiciones y contenidos audiovisuales sobre valores y derechos.
5/12/16
Vladimir Renderos: “El barro tiene memoria”
Avui la presentació d'un artista salvadorenc, Vladimir Renderos, que s'inspira en la historia nacional del país treballant especialment en la cultura de pau. Us deixem amb l'article publicat a Contrapunto i l'entrevista que el van realitzar (enllaç)