29/5/24

11 i 12 de juny "Voces del silencio" a Barcelona



 Amigues i amics, avui des de Huacal us volem convidar a totes i tots a assistir els propers dies 11 i 12 de juny a les activitats programades dins el projecte "VOCES DEL SILENCIO. El derecho de la reparación de las mujeres víctimas de violencia sexual durante el Conflicto Armado de El Salvador".

11 juny 18h:
Presentació llibre "El Crimen Oculto" de José Ramón Juániz Maya.
📍Librería Latapeinada (C/ de la Verge, 10, 08001 Barcelona)

 

12 juny 18h-20h:
Jornada debat "VOCES CONTRA EL SILENCIO Y LA IMPUNIDAD" amb la participació de Irantzu Mendia Azkue, Gloria Guzman Orellana, José Ramón Juaniz Maya, Mélida Ávila Guevara i Susana Rodriguez
📍LaFede.cat (C/ de les Tàpies, 1, 08001 Barcelona)


ENTRADA LLIURE



Us hi esperem!

Aquest projecte rep el suport del Departament de Justícia Global de l'Ajuntament de Barcelona


21/5/24

I recordeu que fins el 31 de maig podeu visitar l'exposició "Salarrué, el legado"


I com a darrera activitat de la Xarxa Comunitària i Cultural Salvadorenca de Catalunya i Huacal que hem impulsat durant la Diada de Sant Jordi ’24, el 2 de maig vàrem inaugurar l'Exposició "Salarrué, el legado" dedicada a una de les veus fonamentals de la literatura hispanoamericana per la seva concisió i força en la recreació de la realitat del seu poble. 

L'exposició es pot visitar al Casal de Barri de Can Portabella (Carrer de Virgili, 18) del barri de Sant Andreu de Barcelona fins el 31 de maig. 

US HI ESPEREM !!!


5/5/24

Salarrué arriba a Can Portabella en el barri de Sant Andreu de Barcelona

 I com a darrera activitat de la Xarxa Comunitària i Cultural Salvadorenca de Catalunya i Huacal que hem impulsat durant la Diada de Sant Jordi ’24, el 2 de maig vàrem inaugurar l'Exposició "Salarrué, el legado" dedicada a una de les veus fonamentals de la literatura hispanoamericana per la seva concisió i força en la recreació de la realitat del seu poble. L'exposició es pot visitar al Casal de Barri de Can Portabella (Carrer de Virgili, 18) del barri de Sant Andreu de Barcelona.

El proper dijous 9 de maig a les 19h tindrà lloc una conferència sobre la seva figura de la mà de Carlos Cañas Dinarte, historiador i escriptor salvadorenc

L’exposició romandrà oberta fins el 31 de maig a Can Portabella.

 

La seva identificació amb el món del pagès salvadorenc i les seves exploracions en els assumptes esotèrics orientals i de ciència-ficció han portat a valorar-lo com un dels iniciadors de la nova narrativa llatinoamericana i com destacat exponent de la cultura del seu país. Els seus Cuentos de Barro (1933), relats d’extrema brevetat, van contribuir a forjar l’estètica del conte hispanoamericà.

 Va alternar la literatura amb la pintura; es recorda especialment l’èxit de les seves exposicions a Nova York i San Francisco (1947-49) i d’algunes de les quals va realitzar posteriorment al seu país i de nou als Estats Units entre 1958 i 1963. Una altra de les seves facetes artístiques va ser la de compositor: se li deuen més d’un centenar de cançons. Al 1963 va ocupar el lloc de Director General de Bellas Artes, i al 1967 va fundar, al parc Cuscatlán, la Galeria Nacional de Arte (actualment coneguda com a Sala Nacional de Exposiciones), centre la direcció del qual va assumir. Des de 1973 fins a la seva defunció va ser assessor cultural del gabinet del Director General de Cultura, Carlos de Sola.

 

L’obra literària de Salarrué l’ha col·locat en el just paper de clàssic, no només de la literatura salvadorenca, sinó també de la «cuentística« en castellà. El seu peculiar costumbrisme és més aviat un èmfasi en la llengua del seu poble, una visió tendra dels petits éssers que travessen, amb la seva tendresa i misèria, els paisatges del seu país. Va escriure sobre pagesos i desplaçats de les urbs, identificant-se amb els seus problemes i trets, així com amb la seva matèria verbal, que reprodueix la tensió idiomàtica entre els dialectes, les llengües indígenes i el castellà. Si escau també s’ha parlat de realisme màgic: un bon exemple d’això és el cèlebre conte «El anillo de Oricalco» que desenvolupa el tema de la mort, els indis mags i el tòpic de l’anell encantat. Les seves primeres novel·les van ser El Cristo negro (1927) i El señor de la burbuja (1927). Amb Oyarkandal (1929), recopilació de relats, va donar a conèixer els seus primers contes fantàstics.

2/5/24

La nicaragüense Natalia Hernández Somarriba galardonada en la 3a edición del concurso de poesía Homenaje a Claudia Lars

 

Coincidiendo con el Día Internacional del Libro y la “Diada de San Jordi, de la Rosa y del Libro” en Cataluña, el pasado 23 de abril se presentó el veredicto del Jurado de la 3ª edición del “Concurso Transoceánico de poesía Homenaje a Claudia Lars” impulsado por la Red de Literatura Salvadoreña de Barcelona, por la Casa de Cultura de El Salvador en Washington y por Índole Editores de El Salvador en el marco de los actos de estas celebraciones.

 En su edición en castellano la obra premiada fue “El futuro es un asesino” de la nicaragüense Natalia Hernández Somarriba, escritora y productora audiovisual nacida en Managua en 1982.

 Natalia Hernández Somarriba pertenece a una generación de escritores/as que se inició en el año 2000 en Nicaragua siendo miembro de los grupos y revistas Mayagna o Literatosis, entre otros. Destaca su papel como productora de “Días de luz” (2019) la película centroamericana producida por seis países en conjunto: Panamá, Costa Rica, Nicaragua, Honduras, El Salvador y Guatemala, presentada en Festival del American Film Institute de Estados Unidos (AFI Fest).

Se puede visitar el vídeo del dictamen del Jurado