15/10/09

Entrevista a Roxana Martel

Coincidint amb l'acte de presentació de La Vida Loca a Barcelona organitzat per REDS, El Periodico de Catalunya va entrevistar a una de les participants en el debat que va tenir lloc al CCCB, Roxana Martel, directora de Coalició Centreamericana per a la Prevenció de la Violència Juvenil, avui us presentem aquesta entrevista:

Roxana Martel: «El crim de Christian Poveda al Salvador va ser polític»

Roxana Martel, directora de Coalició Centreamericana per a la Prevenció de la Violència Juvenil, intervé en el col·loqui sobre el fenomen dels maras (bandes juvenils a Llatinoamèrica). L’acte s’organitza amb motiu de la projecció de La vida loca de Christian Poveda, un periodista nascut a França de pares espanyols exiliats, assassinat al Salvador.

–¿Per què i qui el va assassinar?–Les investigacions no s’han acabat, però el documental va tocar interessos econòmics. Es pressuposa que va ser un crim polític.

–¿No el va assassinar La Mara?–No. Amb el seu documental exigia a la societat i al Govern un diàleg on les bandes fossin tingudes en compte. El film explica la vida dels membres de la banda.

–¿El Salvador és considerat el país més perillós de Llatinoamèrica?–Sí, segons les estadístiques. El sistema penitenciari ha fracassat. Uns 8.000 presoners estan vinculats a les bandes. La inseguretat és un dels problemes més greus de Guatemala, Hondures i Nicaragua.

–¿Té a veure amb la impunitat?–I amb la corrupció. El Govern, lluny de neutralitzar les bandes, els ha donat més poder. Darrere hi ha el tràfic d’armes que Poveda estava denunciant.

–¿Les bandes de ‘La Familia 18’ i la ‘Mara Salvatrucha’ són un poder?–Són la cara més visible de la violència, però no deixen de ser només clients dels venedors d’armes.

–¿El seu país segueix armat?– Els 11 anys de guerra van deixar seqüeles. L’ús d’armes és habitual, igual que el narcomenudeo. I últimament l’extorsió.

–¿A qui extorsionen?–La gent que viu als barris urbans i els sectors populars. I els delinqüents estan vinculats a la policia. L’objectiu és que aquests llocs s’abandonin perquè els especuladors immobiliaris hi puguin construir nous edificis.

–¿L’Estat no hi actua?–En un Estat feble, ineficient, hi tenen cabuda les màfies, que en moltes ocasions el substitueixen.

–¿Què proposa?–Seguir treballant, no callar, construir un nou pacte social que segurament no serà a curt termini, perquè les desigualtats socials al Salvador són històriques.

¿Què ha provocat la mort de Christian Poveda?–Els periodistes s’han hagut de preguntar: on és el periodisme que no ha sigut capaç de retratar la complexitat del Salvador.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada