14/5/17

'Memòria: Una aliada per la pau’ ens acosta al cinema de El Salvador

'Memòria: Una aliada per la pau’ és la primera edició de la mostra de cinema documental que entre els dies 16 i 18 de maig portarà als cinemes Texas de Barcelona experiències de recuperació de la memòria històrica a Catalunya, Colòmbia, Guatemala i El Salvador. Organitzada pel Govern de Catalunya i els cinemes Texas (Bailen, 205 on es faran totes les sessions), compta amb la col·laboració d’institucions molt rellevants en l’àmbit de la memòria històrica a l’Amèrica Llatina: el Centro Nacional de Memoria Histórica de Colòmbia, l’Archivo Histórico de la Policía Nacional de Guatemala i el Museo de la Palabra y la Imagen d’El Salvador.

Des de Huacal us volem convidar especialment a la sessió del dimarts 16 de maig que començara amb la inauguració de la Mostra a les 20h i continuarà amb:

20.15h: 
- Tengan puestos los ojos sobre Guatemala, Gabriela Martinez Escobar (54 minuts) (2013) 
- Prudencia Ayala, Museo de la Palabra y la Imagen d'El Salvador (MUPI) (9 minuts)

En concret, "Prudencia Ayala" és un curtmetratge animat produït pel Museu de la Imatge i la Paraula (MUPI) de El Salvador que difon la vida i obra de Prudencia Ayala. Nascuda el 28 d’abril de 1885 a Sonzacate, des de molt jove mostra inclinació per les seves passions entre les què es troba la lluita pels drets de les dones i l’escriptura testimonial. En els comicis de 1930 es presenta com a candidata a la presidència de la República, reivindicant els drets de les dones, el suport als sindicats, la transparència en l’administració pública, el respecte a la llibertat de cultes i el reconeixement dels anomenats fills il·legítims. Tot i que Prudencia Ayala era conscient que la seva candidatura era legalment impossible en aquells temps, el seu gest va representar un precedent històric que va obrir el camí cap a la conquesta dels drets de les dones.


21.05h:
- Col·loqui amb:
Gustavo Meoño (coordinador AHPN Guatemala)
Carlos Henriquez Consalvi, Director del Museo de la Palabra y la Imagen de El Salvador (MUPI)
Modera: Arxiu Nacional de Catalunya



22h:
- Los ofendidos, Marcela Zamora. (85 minuts) (2016)

La pel·lícula "Los ofendidos" ens parla de com "Als meus 33 anys, la meva mare em va explicar que el meu pare, durant la guerra civil salvadorenca, havia estat capturat i torturat durant 33 dies per la Policia Nacional. Dos anys més tard vaig tenir el valor per preguntar-li sobre aquests dies a ell i a altres homes i dones que havien sofert la seva sort. Aquestes persones no demanen venjança, l'única cosa que demanen és que sàpiga la veritat."

Més informació al següent enllaç

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...