10/12/10

Activisme i mineria a Amèrica Central

Els passats dies 12 i 13 de novembre van tenir lloc a Barcelona les jornades “Impacte de la mineria a l'Amèrica Central i Mèxic”.

La conferència inaugural va comptar amb la participació de William Castillo, del Centro de Investigación sobre Inversión y Comercio (CEICOM), de El Salvador; Antonio Pacheco, de la Asociación de Desarrollo Económico y Social ADES-Santa Marta (El Salvador); i Sergio Gómez, del Frente Nacional de Lucha por el Socialismo (FNLS), de Mèxic. Els tres van analitzar els conflictes miners transfronterers que afecten actualment aquests països: el cas de Cerro Blanco (El Salvador- Guatemala - Hondures) i Sierra Madre (Mèxic - Guatemala). També es va analitzar l’explotació minera que l’empresa canadenca Pacific Rim vol dur a terme en el Departament de Cabañas, a El Salvador, i les violacions als drets humans de les quals han estat objecte els col•lectius ambientalistes d’aquest departament.

En la conferència també van participar Leire Urkidi i Marta Conde, membres de l'Institut de Ciències i Tecnologies Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que van oferir una visió general del context de la mineria al món i el seu impacte social i ambiental.

Durant aquestes jornades, organitzades per Huacal-ONG de Solidaritat amb El Salvador, REDS (Red de Solidaridad para la Transformación Social), RAI (Recursos d'Animació Intercultural), Entrepobles, ESF (Enginyeria Sense Fronteres), EdPAC (Educació per a l’Acció Crítica) i CRIC (Centre de Recerca i Informació en Consum), es van proposar accions concretes que tots podem dur a terme per fer front a l’explotació minera a nivell internacional. En concret, en els tallers pràctics que es van realitzar el dissabte 13, es van analitzar en profunditat possibles estratègies d’acció arribant fins i tot a crear una xarxa de cooperació que en breu començarà a treballar unint esforços per lluitar contra aquesta problemàtica. També es van donar a conèixer campanyes d’activisme i resistència enfront de la mineria que s’estan realitzant actualment a Amèrica Llatina, Europa i a l'Estat espanyol.

Les jornades es van completar amb la projecció del documental “El negocio del oro (Guatemala) i l’exhibició de l’exposició “Pobles indígenes i petroli: destins tenyits de negresobre la indústria extractiva del petroli a Amèrica Llatina.

Si vols saber més sobre aquestes jornades o col•laborar amb nosaltres, no dubtis a contactar-nos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...