29/6/12

La Generalitat respon amb un desallotjament les demandes de les cooperants


La tancada d'una quarantena de cooperants d'ONGDs catalanes a la seu de l'Agència Catalana per a la Cooperació al Desenvolupament a l'edifici del Departament de Presidència de la Generalitat a la Via Laietana de Barcelona ha finalitzat amb una intervenció policial amb nocturnitat. Eren les quatre de la matinada quan una dotzena de furgons de la unitat ARRO Barcelona han envoltat l'edifici ubicat al número 14, però ja feia un parell d'hores que la intervenció s'estava gestant: agents de la unitat d'informació fent fotos dels concentrats i un responsable de premsa d'Interior redactant un comunicat per explicar la seva versió de l'actuació.

Eren 29 les persones tancades al vestíbul, i des del carrer a través de les grans vidrieres se'ls podia veure mentre intentaven dormir damunt del terra malgrat l'ambient asfixiant de l'interior de l'immoble, on un responsable des de la tercera planta (ben refrigerada) havia donat l'ordre d'apagar l'aire acondicionat, tancar els lavabos i impedir l'accés a aigua i menjar. Il·lustraven la protesta nombrosos cartells en demanda del 0,7% en cooperació i denunciant el 80% de retallades al sector. Els policies en arribar van escombrar i arrossegar la quarantena de persones solidàries que tallaven el trànsit a la Via Laietana (sense circulació des de feia 12 hores). La gent de l'interior fou identificada una a una i, després, van ser desallotjades. Les qui van oposar resistència passiva seient a terra van ser portades a pes, amb algun retorçament de braç del tot innecessari. Així s'ha acabat per avui la primera mobilització al carrer, però ja de matinada han anunciat que dilluns hi tornaran. Exigeixen una resposta del govern: la Generalitat pensa pagar els 700 milions de deute amb totes les organitzacions de cooperació catalanes? De moment, silenci i actuació policial.

L'acció va començar ahir al matí (28/06/2012)

Una quarantena de membres d'ONG per al desenvolupament es van tancar ahir al matí a les oficines de l'Agència Catalana per a la Cooperació al Desenvolupament (ACCD) de la Generalitat de Catalunya per exigir, entre d'altres, que el govern d'Artur Mas entregui els 700 milions d'euros que sumen els deutes del govern amb les organitzacions d'ajut al desenvolupament. Si afegim a l'impagament d'aquests diners la reducció pressupostària d'un 80% en aquest àmbit, el resultat és dramàtic per a tot el sector de la cooperació, que haurà de clausurar moltes seus i anular molts projectes que ja havien estat planificats. L'ocupació de les oficines s'ha fet amb tranquilitat, però els responsables del departament van amenaçar amb desallotjar-los. Des de migdia van patir una estratègia de mobing contra les activistes, amb la impossibilitat d'anar al lavabo, l'aire acondicionat desendollat i la prohibició de rebre beguda i menjar. A partir de les 19h es va fer una concentració davant de l'edifici, al número 14 de la Via Laietana, que va anar creixent fins arribar a tallar el trànsit viari durant hores. Una trentena de persones disposades a passar-hi la nit.

Retallades d'un 54,4% a l'Estat espanyol

Els últims mesos, les retallades pressupostàries estatals han afectat de manera important les partides destinades a projectes de cooperació. La retallada més contundent l’ha patida el Ministeri d’Afers Exteriors i de Cooperació, que ha experimentat una reducció del 54,4%, davant la mitjana del 16,9% del total de ministeris. El seu pressupost passa dels 2.646 milions d’euros de 2011 als 1.205 milions de 2012 i la xifra concreta que gestiona l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID) passa de 834 milions d’euros a 240 milions el 2012. Si bé l’anomenada cooperació al desenvolupament mai no ha significat una veritable política que contribuís a resoldre problemes estructurals de desigualtat i pobresa, aquesta mesura afecta moltes organitzacions locals, que veuran disminuïts els seus recursos, com ja han criticat les grans coordinacions d’organitzacions no governamentals per al desenvolupament (ONGD). L’argument de la necessitat de les retallades es contradiu amb la rebaixa de només un 8,8% del pressupost del Ministeri de Defensa, el 4,3% del d’Interior o el 3,8% del de Presidència. Article de Jesus Rodríguez a La Directa
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...