31/12/20

Acabem l'any amb Memòria, veritat i justicia restaurativa


Volem acabar l'any desitjant-vos un 2021 molt millor que aquest any i compartint el nou número de la Revista Nàhuat dedicat a analitzar, reflexionar i mostrar la situació de vulneració dels drets humans que pateixen les víctimes del conflicte armat salvadorenc i la lluita de desenes d'organitzacions i milers de persones a El Salvador per donar resposta a dècades d'impunitat.

La política de silenci i oblit, que va ser adoptada a El Salvador després de la Llei d'Amnistia de 1993, ha impedit que les víctimes del conflicte armat que va tenir lloc entre 1980 i 1992 parlessin i fossin escoltades. Tot això amb la clara intenció que el transcurs del temps acabés sembrant la indiferència i el desconeixement en la societat salvadorenca (particularment en els joves menors de vint-i-cinc anys) sobre les causes i conseqüències d’aquest conflicte armat i sobre les greus violacions de drets humans que van ocórrer en el mateix.

És imprescindible donar resposta a aquestes dècades d'impunitat i d'indefensió per les que lluiten desenes d'organitzacions salvadorenques i internacionals unides per avançar des de la dignitat, la memòria, la veritat i la recerca de la justícia. Des de Huacal estem al seu costat i modestament, volem amb aquest nou número de la Revista Nàhuat, mostrar el nostre compromís amb les seves veus i la seva lluita. 

Aquest any 2020, la condemna de l'Audiència Nacional Espanyola de més de 133 anys de presó al coronel Inocente Montano, viceministre salvadorenc de seguretat pública de El Salvador entre 1989 i 1992, com a responsable de l'assassinat dels cinc jesuïtes espanyols, marca un moment històric en la lluita pels drets humans a tota Amèrica Central. 

Així mateix, la reobertura del cas del Mozote brinda una oportunitat sense precedents per honorar les víctimes i l'ardu treball de les i els defensors de drets humans, així com demostrar a tota la regió que la justícia i la rendició de comptes per crims de guerra i crims de lesa humanitat són assolibles. L'Estat salvadorenc i la Fiscalia General han d'estar a l'altura d'aquesta històrica oportunitat d'aconseguir reconciliació i pau, així com establir un precedent per a altres casos importants pendents de justícia, com l'assassinat de l'Arquebisbe Òscar Romero el 1980. 

La lluita per la Pau passa obligatòriament a El Salvador per la reconciliació, per la veritat i per la veu de les víctimes. Passa per no oblidar cap nom, per restituir la dignitat arrabassada, per fer justícia. Ara és el moment. 

Podeu llegir el número 9 de la revista Nàhuat a aquest enllaç 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...