23/10/07

"Una mirada cap a El Salvador"



HUACAL i REDS us conviden a participar a la xerrada-debat “Una mirada cap a El Salvador”:
“Situació actual del procés salvadorenc: perspectiva política i social. Mobilitzacions socials davant del paper del govern i l´actual Arquebisbe Fernando Saénz Lacalle amb el cas de Monsenyor Romero”.
Amb la participació de: Miguel Ventura (ex sacerdot salvadorenc participant al procés de lluita de El Salvador). Modera: Francisco Mena Sandoval (membre de REDS i HUACAL i participant al procés de lluita de El Salvador).

Dilluns 29 d´octubre a les 20 hores
al c. Trafalgar, 25 2on 2a
Per més informació podeu trucar al 93 268 4108


28/9/07

Estades Solidàries a Santa Fe


Cada estiu s'organitzen estades solidàries durant els mesos de juliol - agost en les que la gent que col.labora amb l'ONG - siguin socis o no- participa en les diferents tasques dels projectes que es desenvolupen habitualment a la Comunitat de Santa Fe.

Durant les estades, a sol.licitud de la Comunitat, es duen a terme diverses activitats formatives, d'intercanvi d'experiències, activitats lúdiques, etc. i es planifiquenfuturs projectes de cooperació internacional.

Des de Huacal considerem les "estades solidàries" com una bona oportunitat de conèixer la realitat del país, intercanviar experiències i establir ponts de diàleg i treball conjunt.

Educació és futur

Aquest projecte s’ha endegat a partir de les demandes i de les necessitats plantejades per la Comunitat de Santa Fé al departament d'Usulatán. Cerca donar suport a l’estudi dels joves de la Comunitat que havent acabat l’educació primària no poden accedir als estudis de batxillerat per manca de recursos econòmics.

És un projecte de llarga durada doncs es pretén mantenir-ho actiu sense data límit. S’ha posat en marxa l’any 2005, però el procés de identificació de necessitats i la demanda per part de la Comunitat s’esta treballant anualment des d'aquell any.

L’agost del 2005, durant l’estada de la delegació de Huacal, es van tancar els criteris, el funcionament i la selecció dels primers/es becades. S’han fet les previsions tènciques i financeres per un primer període de tres anys, tenint en compte la durada del cicle d’estudis de batxillerat que pot ser de 2 – 3 anys depenen de l’especialitat triada pels alumnes. En acabar aquest primer cicle de projecte s’espera haver becat a 23 joves

19/9/07

Qualificant dones per al lideratge i conducció en organismes cooperatius

La finalitat del projecte és acompanyar a les dones cooperativistes de CONFRAS en processos de participació que els hi permeti situar-se com subjectes actius de les seves comunitats, generant propostes i participant en la presa de decisions dels organismes cooperatius.

El projecte cerca, en concret, que les 400 dones que participaran en les accions de formació del projecte, tinguin una major participació en els organismes de direcció cooperatius, i major capacitat d’incidència al si dels organismes de CONFRAS, les Federacions i les cooperatives. En les capacitacions promogudes pel projecte s’utilitzen eines i tècniques d’educació popular, adpatant el contingut en guies didàctiques i possant l’èmfasi en la importància del treball col.lectiu.

CONFRAS és una confederació de federacions de cooperatives agropacuaries de El Salvador que actúa en tots els àmbits de desenvolupament agropecuari, de cooperativisme i participació, tenint presència en tots els Departaments de El Salvador. El projecte està executat i coordinat per el CNMC – Comitè Nacional de Mujeres de Confras i es dur a terme en 9 dels 11 departaments.

Pràctiques del Master de Cooperació i Desenvolupament de la Universitat de Barcelona


L’any 2002 s’inicien en El Salvador les pràctiques d’avaluació final del Master de Cooperació i Desenvolupament de la Universitat de Barcelona - Món 3. Dins aquest programa de pràctiques, un equip d’alumnes coordinats per Francisco Mena Sandoval (professor i tutor del Master i President de Huacal) s’han desplaçat durant un mes a El Salvador.

Durant els anys 2003 i 2004, les i els alumnes d'aquest Master han treballat en l’estudi d’un nou projecte que la Comunitat Santa Fe vol endegar: el turisme solidari.

L’any 2005 van realitzar un estudi de necessitats de la Comunitat i han participat en l’actualització del Cens Comunitari

18/9/07

Fira per a la Transformació Social


La Fira per la Transformació Social és una iniciativa en la que van participar diverses organitzacions i col·lectius de base de Barcelona i es van visibilitzar les seves diferents iniciatives de sensibilització, de denúncia i de transformació social que responen en definitiva, a una mateixa necessitat de transformar un sistema global que genera models de centre/perifèria tant en el Nord com en Sud.

La Fira es va proposar com un espai de sensibilització social que facilités la reflexió crítica i l’ intercanvi de mirades al sistema de globalització imperant. L´ objectiu va ser facilitar la trobada entre les diferents iniciatives locals- tant de Barcelona com en cooperació amb altres indrets del món- que tenen en comú una voluntat de transformació social.

A la primera edició, a finals de l'any 2006, van assitir més d'un miler de persones i van participar una trentena d'organitzacións. El ventall d'activitats fou molt ampli, des de xerrades ivideo-fòrums a circ i música, tal com es reflecteix en les imatges.

14/9/07

Tallers de confecció a Santa Fe


El projecte té com a objectiu la creació i posada en marxa d'una empresa integrada per dones dins el sector de la confecció. Amb aquesta iniciativa es pretén potenciar el desenvolupament econòmic de les dones de la comunitat mitjançant la seva incorporació en projectes productius que els hi facilita la millora de la qualitat de vida.

El període de realització previst inicialment per al projecte era de dos anys –d’abril 2001 a abril 2002 - però el terratrèmol sofert pel país i els seus terribles efectes ha obligat a atura-ho durant un temps per atendre a les tasques prioritàries de reconstrucció. Un cop reprès s’ha mantingut el ritme de desenvolupament previst.

En la primera fase, que ha tingut una durada d'un any, s’ha capacitat a les dones en la gestió empresarial i en les tècniques de confecció i patronatge. Paral.lelament s'ha iniciat el procés de creació i posta en marxa de l'empresa - personeria jurídica, estudi de mercat, organització del treball, etc. En la segona fase, iniciada el gener de 2003 s’ha possat en marxa l’empresa i, en acabar aquest procés, s’ha iniciat la producció.

Mirades Solidàries

Mirades Solidàries és una iniciativa de REDS (Red Europea de Diálogo Social) que posada a les mans de diferents entitats que treballen per la transformació social, s´ha tornat un projecte col.lectiu. Al projecte participen diverses organitzacions i col.lectius de base de Catalunya amb l’objectiu de visibilitzar i enfortir les seves eines de sensibilització, de denúncia i de transformació social.

Davant d'això, aquest projecte pretén ser un espai de trobada, de reflexió critica i de creació col.lectiva que ens permeti desatomitzar consciències, i que afavoreixi: a) L´intercanvi de mirades al sistema de globalització imperant, generador de models de centre/perifèria tant en el Nord com en el Sud, b) Compartir, enfortir i crear noves eines de sensibilització, acció, comunicació i democràcia participativa, c) Crear projectes col.lectius i teixir xarxes creatives i de suport mutu, i d) La trobada, el diàleg i l´ intercanvi d´ experiències, opinions i propostes innovadores en un fòrum participatiu.

Actualment hi participem a Mirades Solidàries els següents col.lectius i associacions: Nexes Interculturals de Joves per Europa, Col.lectiu Naguals d'art i solidaritat, Recursos d’Animació Intercultural (RAI), Fundació Akwaba, Fundació Vicki Sherpa Eduqual, Acció per un Turisme Responsable, Wafae, Xarxa d’Enllaç amb Palestina, Krax, JEA (Jigeen en Acció), Diomira/Escola Traç, Comité de Solidaritat Oscar Romero de Tarragona, Col.lectiu Maloka (Colombia), La Garriga Societat Civil, Ruido, Sodepau, ZaLab.TV, Chamaco, Xarxa de Consum Solidaria, Trans-formas, i nosaltres, Huacal.

9/9/07

Llibre "El Soroll de la Milpa"

A finals de l'any 2006, REDS va editar el seu segon llibre de la col.lecció "Camino del Sur", titulat "El soroll de la milpa", un recull de quatre experiències d'organització popular i lluita a Amèrica Central, en concret a Nicaragua, Guatemala, El Salvador i Mèxic.
Aquest llibre pretén descriure com la població d'aquests països, en situacions extremes de violència social i política, han establert formes de treball per sobreviure i treballar autònomament. S'expliquen, doncs, els casos de la Comunidad Segundo Montes, les Comunitats Populars de Resistència de la Sierra, el Programa Campesino a Campesino i el Municipi Autònom Zapatista El Trabajo. La presentació del llibre, i amb la finalitat d´arribar a un públic ampli i divers, alhora de per estimular el treball en xarxa entre les entitats i la societat civil, es complementa amb una exposició gràfica i un cicle de xerrades.
Huacal va col.laborar tant en l’elaboració del llibre com en l’exposició i les xerrades, conjuntament amb altres entitats catalanes com: La Garriga Societat Civil (Chiapas), Sodepau (Nicaragua) i Cinc Continents (Guatemala).

LLibre "El Salvador, entre la naturalesa i la mà de l'home

Després del terratrèmol del 13 de gener del 2001, la Red Europea de Diálogo Social (REDS), amb el suport de Huacal, envia a El Salvador un equip de persones (periodistes o reporters gràfics de mitjans de comunicació salvadorencs i catalans) que viuen el següent terratrèmol i les milers de saquejades posteriors.

Aquestes persones comparteixen amb tot un poble, no només la destrucció mortal de la naturalesa, sinó molt més que això: la responsabilitat política dels governs i els partits que descobreixen la mà de l’home en aquesta tragèdia. Aquest seria el primer exemplar d’aquesta col.lecció titulat “El Salvador. Entre la naturalesa i la mà de l’home”, un anàlisis de la realitat en El Salvador més enllà de la desgràcies naturals.

El dia 13 de febrer de l’any 2003 es va fer la seva presentació al Saló de Cròniques de l’Ajuntament de Barcelona, i l’acte va anar acompanyat d’una xerrada titulada “El Salvador dos anys després. Una mirada actual.”

Un cop feta aquesta primera presentació, durant els últims anys s'ha presentat aquest llibre (acompanyat sempre d'una xerrada) a diferents ciutats de Catalunya, Espanya, El Salvador, Nicaragua, Canadà i els Estats Units.

1/9/07

Una mica d'història

Huacal, ONG de solidaritat amb El Salvador, neix l’any 1993 com a resultat d’una estada solidària d’un grup de gent a El Salvador.Després de conèixer aquella realitat, vàrem decidir treballar conjuntament per a recolzar el procés de reconstrucció que s’iniciava.

La situació oberta després de llargs anys de guerra ens va sensibilitzar profundament sobre la importància de donar suport als esforços, els projectes i les il.lusions de la gent i les organitzacions d’aquell país que estaven treballant per reconstruir el seu futur en pau i amb condicions de dignitat i justícia social.

Tot el treball que es desenvolupa, tan referit a les activitats que es duen a terme com a la gestió econòmica i organitzativa, es realitza a títol de voluntariat.

L’activitat de solidaritat de Huacal ha estat connectada, des de la primera presa de contacte, l’any 1993, a la Comunitat de Santa Fe, en el departament de Usulután. Aquesta comunitat està constituïda per un grup de 44 famílies de desmobilitzats que varen ésser ubicades en les terres d’una antiga Hisenda, la Santa Fe, del municipi de San Francisco Javier.Des d’aquell moment ençà, hem col.laborat en diversos projectes de desenvolupament de la comunitat i hem pogut conèixer i participar en tot el seu procés.

També hem realitzat altres activitats amb organitzacions salvadorenques i hem impulsat les accions de sensibilització a Catalunya i Espanya sobre la situació política i social de El Salvador i, especialment, en els moments més tràgics provocats per la naturalesa, com els terratremols del 2001 o el pas del Mitch. I en aquest sentit cal destacar el projecte "Construïm futur" que van desenvolupar els anys 2001 i 2002.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...