25/12/08

El Museo de la Palabra y la Imagen

"Hay quienes imaginan el olvido
Como un depósito desierto /
una cosecha de la nada y sin embargo
el olvido está lleno de memoria".
Mario Benedetti


El Museo de la Palabra y la Imagen (MUPI) és una iniciativa ciutadana dedicada a investigar, rescatar, preservar i mostrar al públic elements de la cultura i la memòria històrica de El Salvador. La seva tasca des de la finalització de la guerra civil ha estat extraordinària obrint nous espais a la cultura i a la memòria històrica.

Posseeix col.leccions de manuscrits, fotografia, àudio, cinema, vídeos, cartells, objectes i publicacions gràcies a la donació i entusiasta col•laboració de la societat, de molts salvadorencs i salvadorenques que han respost a la crida de lluitar contra l’oblit i el silenci.

Al finalitzar un conflicte armat s'imposa la tasca necessària de reparar el teixit social esquinçat per tanta violència. La realitat ens ha demostrat que sempre apareixen dues visions que situen la pròpia experiència viscuda en un primer pla per a intentar definir el camí de la reconciliació. Cadascun d'aquestes dues anàlisis intenta convertir la història en la seva visió de la història, però, més enllà de la definició final que formi aquesta història oficial a la mercè dels bàndols enfrontats, també existeix la història de les víctimes, i aquí és on apareixen diferències de gran importància.

La història oficial, que en el cas de El Salvador es troba en mans de les mateixes oligarquies, interessos estrangers i estaments militars que van abocar el país a la violència, tendeix a desvirtuar aquells passatges de la realitat que puguin recordar els motius profunds del conflicte, evidenciar les autèntiques injustícies o forçar el reconeixement de les responsabilitats, tot això amb un únic objectiu: aconseguir la impunitat.

Per tot això, el primer i obligat pas és recuperar la història de les víctimes que l'horror, la intimidació, el menyspreu i el dolor ha obligat a guardar en un forçat oblit, en un dramàtic silenci. Al recuperar la seva història i fer-la present en la societat en contraposició a la història oficial, es permet dignificar les seves vides, reconèixer socialment els fets esdevinguts, aprendre de les seves experiències i identificar camins importants per a una reconciliació profunda que estigui basada en la justícia, la llibertat i la veritat.

Recuperar la historia oblidada, mostrar el rostre més humà i mes digne de El Salvador, donar veu als que es volen silenciats i obrir nous espais culturals a tots els sectors de la població són els objectius que té el MUPI.

I així, podem destacar entre les seves activitats l’edició d’alguns llibres com: “Luciérnagas en El Mozote” de Rufina Amaya, Mark Danner y Carlos Henríquez Consalvi, “1932, Rebelión en la Oscuridad” de Jeffrey L. Gould y Aldo Lauria-Santiago, “Sagatara mío, Salarrué y Leonora” de Janet Gold, o “La Terquedad del Izote. La historia de Radio Venceremos” de Carlos Henríquez Consalvi (“Santiago”).

I entre les exposicions: “Roque Dalton, la palabra del volcán” (Una aproximació al poeta, revolucionari i lluitador social), “Memoria de los Izalcos” (Fotografíes de 1896 que mostren la vida quotidiana i la cultura de les comunitats indígenes de l’occident salvadoreny), “Prudencia Ayala” (La història de la lluitadora pels drets de les dones a El Salvador) o “De la guerra a la paz” (Imatges i documents sobre la guerra civil 1981-1992).

Des d’aquí us volíem encoratjar a conèixer i difondre les seves activitats i col·laborar amb la seva tasca.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...