31/12/20

Acabem l'any amb Memòria, veritat i justicia restaurativa


Volem acabar l'any desitjant-vos un 2021 molt millor que aquest any i compartint el nou número de la Revista Nàhuat dedicat a analitzar, reflexionar i mostrar la situació de vulneració dels drets humans que pateixen les víctimes del conflicte armat salvadorenc i la lluita de desenes d'organitzacions i milers de persones a El Salvador per donar resposta a dècades d'impunitat.

La política de silenci i oblit, que va ser adoptada a El Salvador després de la Llei d'Amnistia de 1993, ha impedit que les víctimes del conflicte armat que va tenir lloc entre 1980 i 1992 parlessin i fossin escoltades. Tot això amb la clara intenció que el transcurs del temps acabés sembrant la indiferència i el desconeixement en la societat salvadorenca (particularment en els joves menors de vint-i-cinc anys) sobre les causes i conseqüències d’aquest conflicte armat i sobre les greus violacions de drets humans que van ocórrer en el mateix.

És imprescindible donar resposta a aquestes dècades d'impunitat i d'indefensió per les que lluiten desenes d'organitzacions salvadorenques i internacionals unides per avançar des de la dignitat, la memòria, la veritat i la recerca de la justícia. Des de Huacal estem al seu costat i modestament, volem amb aquest nou número de la Revista Nàhuat, mostrar el nostre compromís amb les seves veus i la seva lluita. 

Aquest any 2020, la condemna de l'Audiència Nacional Espanyola de més de 133 anys de presó al coronel Inocente Montano, viceministre salvadorenc de seguretat pública de El Salvador entre 1989 i 1992, com a responsable de l'assassinat dels cinc jesuïtes espanyols, marca un moment històric en la lluita pels drets humans a tota Amèrica Central. 

Així mateix, la reobertura del cas del Mozote brinda una oportunitat sense precedents per honorar les víctimes i l'ardu treball de les i els defensors de drets humans, així com demostrar a tota la regió que la justícia i la rendició de comptes per crims de guerra i crims de lesa humanitat són assolibles. L'Estat salvadorenc i la Fiscalia General han d'estar a l'altura d'aquesta històrica oportunitat d'aconseguir reconciliació i pau, així com establir un precedent per a altres casos importants pendents de justícia, com l'assassinat de l'Arquebisbe Òscar Romero el 1980. 

La lluita per la Pau passa obligatòriament a El Salvador per la reconciliació, per la veritat i per la veu de les víctimes. Passa per no oblidar cap nom, per restituir la dignitat arrabassada, per fer justícia. Ara és el moment. 

Podeu llegir el número 9 de la revista Nàhuat a aquest enllaç 

29/12/20

Aquestes festes voleu ajudar a Huacal ?


Ens voleu ajudar? 

Les accions de Huacal, ong de solidaritat amb El Salvador, es fan realitat gràcies a el suport de persones, administracions i entitats, que ens donen suport. 


La teva contribució és molt important !!! 

FES UNA DONACIÓ A AQUEST ENLLAÇ  

REGALA AQUESTES FESTES ALGUN DELS NOSTRES LLIBRES  o PRODUCTES

i com a agraïment rebràs una Samarreta dels 25 anys de Huacal. 

Un cop feta la donació envia'ns un correu a info@huacalong.cat indicant la teva mida S, M, L, XL o XXL i l'adreça on la vols rebre.

MOLTES GRÀCIES !!! 


21/12/20

I l'any vinent organitzem la Mostra de Cinèma d'Amèrica Central a Rubí

 

 

"La experiencia de la vida es la pasión de beberla hasta la embriaguez profunda, cantar, bailar, decir versos hermosos y luego dormir" Gioconda Belli

I acabem l'any amb una bona noticia,  l'Associació socioeducativa 1punt5 i Huacal portem mesos treballant amb il.lusió per organitzar al juliol del 2021 una Mostra de Cinema d'Amèrica Central a Rubí i ens acaben d'informar que hem rebut el suport de Comuns Rubí per la seva realització.

Fa unes setmanes, Comuns Rubí va posar en marxa la primera edició del concurs Fem-ho en Comú, per tal de donar suport econòmic a entitats sense ànim de lucre, cooperatives i moviments socials que busquin la transformació social, política i econòmica cap a un model de ciutat més just, equitatiu i solidari en l'àmbit local. 

Els fons amb què es finança Fem-ho en Comú procedeix d'aportacions econòmiques (excedents de sou) que realitzen la regidora i el regidor d'aquesta organització política dels seus càrrecs electes a l’Ajuntament de Rubí en aplicació del seu Codi d'Ètica Política.

I un cop es va fer una primera selecció entre els projectes presentats, les persones inscrites a Comuns Rubí van votar aquelles propostes que els van semblar més interessants, i entre d'altres, van triar la Mostra de Cinema d'Amèrica Central a Rubí. Moltes gràcies a totes i tots !!!

Aquesta Mostra de cinema neix amb l'objectiu de mostrar el nou cinema d'Amèrica Central, un cinema liderat per dones activistes, crítiques i compromeses, directores centreamericanes amb una clara voluntat de portar al públic en general pel·lícules i documentals que mostrin temàtiques socials des de la seva veu i la seva mirada.  

En aquests últims anys ha nascut i renascut un cinema centreamericà excel·lent, compromès, notori, ric en matisos, actual i, sobretot, suggestiu i seductor. Creiem que us encantarà... en els propers mesos ja us anirem detallant el programa...

16/12/20

Huacal us desitja bones festes !!!


 Des de Huacal us felicitem les festes i...

Ens voleu ajudar? 

Les accions de Huacal, ong de solidaritat amb El Salvador, es fan realitat gràcies a el suport de persones, administracions i entitats, que ens donen suport. 

La teva contribució és molt important !!! 

FES UNA DONACIÓ A AQUEST ENLLAÇ  

REGALA ALGUN DELS NOSTRES LLIBRES  o PRODUCTES

i com a agraïment rebràs una Samarreta dels 25 anys de Huacal. 

Un cop feta la donació envia'ns un correu a info@huacalong.cat indicant la teva mida S, M, L, XL o XXL i l'adreça on la vols rebre.

MOLTES GRÀCIES !!! 


11/12/20

El dimarts 15, concert on-line de l'Ensamble LiberArte


Amigues i amics, el proper dimarts 15 de desembre a les 18.30h (hora catalana) tindrà lloc un nou concert on-line de l'Ensamble LiberArte. 

Volem que aquest sigui un petit homenatge a tota la gent que ens ha donat un cop de mà en aquests darrers mesos tan complexos i al mateix temps, sigui un petit tast de la propera gira de l'Ensamble LiberArte, que inicialment preveiem realitzar al maig del 2021. 

Com molta de la gent que segueix i col.labora amb Huacal ja coneix, l'Ensamble LiberArte és un grup de corda conformat per dones joves alliberades del Centro de Inserción Femenino del ISNA a Ilopango (El Salvador) creat per facilitar la seva inserció a través de la música.

Poder seguir el concert a través de la QR de la imatge o el facebook de TNT a l'enllaç:  https://www.facebook.com/290964197956529/

US HI ESPEREM !!!

Si voleu podeu llegir el número 8 de la Revista Nàhuat dedicat a mostrar aquest projecte de transformació social: https://www.huacalong.cat/revista-nahuat/


 

8/12/20

Documental "Pronuncia mi nombre" de FESPAD


El pasado 30 de noviembre FESPAD (Fundación de Estudios para la aplicación del Derecho) realizó el conversatorio “Lucha contra la impunidad de los crímenes de Guerra: A cuatro años de la inconstitucionalidad de la Ley de Amnistía”, en donde presentaron el documental “Pronuncia mi Nombre”.

El documental es un testimonial de diversas mujeres y hombres, que han marcado la historia del país con su trabajo en la denuncia, defensa y promoción de los derechos humanos de las víctimas del conflicto armado y su contribución al sistema democrático salvadoreño.

Los testimonios de las madres Guadalupe Mejía, Sofía Hernández y Antonia Morales colman desde sus historias dolor, pérdida y denegación de justicia, a casi cuatro décadas de acaecidos esos hechos de violencia que arrebataron a sus seres queridos, en vísperas y durante el conflicto armado de doce años que vivió El Salvador.

Es por eso que integraron -en los años ochenta- a diversas organizaciones y comités de “Madres y Familiares” (CODEFAM, COMADRES y COMAFAC) en la lucha por los presos, desaparecidos y asesinados por motivaciones políticas, quienes enfrentaron en ese contexto histórico el Estado dictatorial y represor que violentaba los derechos humanos de la población y que denunció durante su pastoral San Óscar Arnulfo Romero.

 Las tres madres, que vienen de una “lucha emblemática” por la justicia de las víctimas, reiteraron su convicción de seguir luchando. Recordando que, en los tiempos más difíciles del conflicto armado, lograron la liberación de alrededor de mil presos políticos. Ahora, seguirán por la respuesta del Estado salvadoreño, que les diga “donde están sus familiares”.

 

 


4/12/20

Descobrint Lilian Serpas en el nou "Puesiesque..."

 


La Xarxa de Literatura salvadorenya de Barcelona i Catalunya ha publicat un nou número, i van dotze, del seu butlletí "PUESIESQUE..." dedicat en aquesta ocasió a l'escriptora i periodista Lilian Serpas (1905-1985). 

 Us deixem amb alguns dels seus poemes com Rememorar, La mariposa, Alunizaje, Ocaso, Árbol del bálsamo o Me nombra el viento...

Podeu llegir-los a  https://www.literaturasalvadorenya.cat/3d-flip-book/puesiesque-num-12/

29/11/20

Nuevo Metzti Chikume dedicado a Villa el Rosario, Morazán, octubre 1980

 


Estamos en El Salvador en 1980. 

El año dónde Napoleón Duarte decreta el estado de sitio, Estados Unidos intensifica su apoyo militar al gobierno, las fuerzas paramilitares y militares aumentan la represión, es asesinado Monseñor Romero, las fuerzas armadas de El Salvador y de Honduras son las autoras de la matanza de más de 600 personas en Río Sumpul, o el año dónde se crea el Frente Farabundo Martí para la Liberación Nacional (FMLN) y este inicia una ofensiva general. 

Un año lleno de violencia y dolor, pero donde también existieron otras situaciones como la que relatamos en este segundo número de METZTI CHIKUME (Siete Lunas), un hecho de paz que ocurrió el octubre del 1980 en esta población del departamento de Morazán. 

Este segundo número del suplemento cultural de la Revista Náhuat quiere ser un espacio que brinda reconocimiento y dignificación a las víctimas, así como, a decenas de personas que lucharon por la vida, los derechos humanos y la paz. 

No hay reconciliación y democracia. sin verdad, memoria y justícia. 

En el marco de un operativo de las Fuerzas Armadas de El Salvador, y pese a la situación de violencia existente y la tajante orden de perpetrar una matanza de centenares de personas, se produjo un ejemplo de dignidad que cambió el destino del pueblo y salvó la vida de miles de personas.

En Villa El Rosario ganó la vida, la esperanza, el futuro... en el Mozote ganó la muerte, el odio, el dolor...

Se puede leer en https://www.huacalong.cat/revista-nahuatcast/

24/11/20

Concert de l'Ensamble LiberArte al XXII Fòrum d’Estudis sobre la Joventut a Lleida

Aquest mes de novembre esperàvem a les amigues de l'Ensamble LiberArte a Catalunya on teníem prevista una gira musical amb deu actuacions que s'acompanyaven d'una quinzena de reunions, conferències i tallers. Malauradament, la situació excepcional a Catalunya motivada per la pandèmia del COVID-19 ens ha fet ajornar aquesta gira al mes de maig de l'any 2021.

Tanmateix, hi ha dos concerts que es mantenen en format virtual i avui us volem convidar a assistir al primer d'ells que tindrà lloc el proper dijous 26 de novembre a les 18.30h en el marc del XXII Fòrum d’Estudis sobre la Joventut a Lleida amb el títol "Cocreació, drets i projectes de vida". 

Us hi esperem !!!

 

+ informació a la web del  XXII Fòrum d’Estudis sobre la Joventut

4/11/20

Entrevista a Daniela Galán


En el passat número 8 de Nàhuat, revista de solidaritat amb El Salvador dedicat a "Música per viure en llibertat i amb dignitat"  vam tenir el plaer de por entrevistar a Daniela Galán, jove música integrant de l'Ensamble LiberArte. Avui re cuperem aquesta entrevista i us convidem a llegir la nostra revista a aquest enllaç: https://www.huacalong.cat/revista-nahuat/

Tinc 21 anys, sóc del departament de Santa Ana. Estudio tècnica en vendes. Sóc mare soltera. El meu fill va néixer en un centre de reinserció mentre complia la meva condemna. Crec en Déu, en un ésser sobrenatural que ens regeix. La política és un tema amb el qual no estic familiaritzada, el nostre país està fet a força de mentides i no tinc molt a dir al respecte. 

Des de l’any 2018 sóc integrant de l’Ensamble LiberArte, és una cosa que mai m’hagués imaginat poder fer. La meva passió és tocar el violoncel, el vaig començar a aprendre en el centre de reinserció, i li dec la meva sortida del centre. Vull superar-me per ser una millor persona i una mare exemplar, que malgrat els seus errors va poder tirar endavant. El moment més important en la meva vida va ser estar dins del centre, ja que això em va marcar per tot el que em va tocar viure, ser mare, estar tancada i aprendre. Va ser una experiència dura però m’ha deixat molts aprenentatges, que actualment estic posant en pràctica per a no cometre els mateixos errors.

Pregunta:  Com era la teva vida abans de descobrir-te com a intèrpret de música, com artista?

Abans la música per a mi no tenia major significat, només l’escoltava perquè sí, perquè no havia tingut l’oportunitat de tocar cap instrument. No em cridava l’atenció. Va ser una sorpresa que m’interessés el violoncel, la música clàssica no era una cosa del meu interès. Vaig enamorar-me de la música, vull continuar el meu aprenentatge, augmentar els coneixements que ja tinc. No creia que podia ser una violoncel·lista, em sento orgullosa d’això.

Què ha significat la música, què representa el violoncel en la teva vida, com t’ha canviat?

Per a mi la música representa llibertat, vaig conèixer el violoncel en circumstàncies desagradables. En el temps que vaig estar en el centre, la música era una fugida, poder desfogar-me i distreure’m. Per la qual cosa, li vaig anar prenent afecte i amor a l’instrument. Representa un bonic recordatori de tot el que vaig viure abans de conèixer-lo.

Si fossis ministra de joventut d’El Salvador i tinguessis el poder de canviar algunes coses, quines serien les teves primeres decisions?

Doncs mai m’he imaginat com ministra de la joventut, però ajudaria a que els joves no cometin errors dels que després es puguin penedir. Els ajudaria a ressaltar i descobrir el seu potencial ja sigui amb la música com amb l’art en general, perquè l’art et fa lliure. Que en lloc de prend re dolentes o perilloses decisions, trobin el seu potencial en els llocs més pobres, ja que hi ha oportunitats, però no tots es poden beneficiar. En llocs on el govern no pot entrar perquè són coneguts com llocs de risc o perillosos, jo em ficaria en aquests barris per donar suport als que no tenen accés al que jo sí vaig tenir.

Quins plans de futur tens ? Quins són els teus somnis?

Ser una millor persona cada dia, una professional en vendes, seguir estudiant i aconseguir una bona feina. Els meus somnis potser estan molt lligats a la meva realitat, vull ajudar a persones que han viscut el mateix que jo. Ser una mare “10” i ser capaç d’aprendre sempre de tot, el bo i el dolent que em passa. Vull que la meva família se senti orgullosa de mi, a l’igual que el meu fill. 

A més, demostrar-li a totes les persones que van dubtar de mi o em van donar l’esquena que sí que es pot. Que si jo vaig poder els altres també ho poden fer. Vull que aquestes persones segueixin creient en la joventut i en el potencial que tenim sense importar els errors que haguem comès. Ser una violoncel·lista professional, conèixer molts llocs amb la música i aconseguir que les persones creguin en la reinserció.


 

30/10/20

Arriba Música per viure en llibertat i amb dignitat, el número 8 de la revista Nàhuat

 

Nàhuat, editada tant en català com en castellà vol ser un espai d'informació, reflexió i opinió sobre la realitat de El Salvador i de la diàspora salvadorenca a Catalunya i Espanya. Cada número està dedicat a un tema central vinculat a l'actualitat de la societat salvadorenca i els projectes de cooperació i solidaritat que impulsem des Huacal o des de les entitats amb les que col·laborem.

Aquest número 8 està dedicat a la Música per viure en llibertat i amb dignitat, l'experiència de transformació social de l'Orquestra de l'ISNA i el Ensamble LiberArte. 

Els Acords de Pau el 1992 van resoldre en part l'agenda política del Salvador, però no van resoldre, ni tan sols van tractar, les diferències econòmiques i les injustícies pel que fa a la distribució de la riquesa. Absència que ha condicionat durant dècades el progrés de país i la qualitat de vida del seu poble, facilitant que el Salvador hagi presentat un dels índexs d'homicidi més elevats a nivell mundial. Les maras són responsables d'assassinats, desaparicions, violacions sexuals i desplaçaments. En general, les forces de seguretat no han estat eficaços en protegir la població enfront de la violència de les maras i alhora, part dels seus integrants han comès gravíssims abusos com execucions extrajudicials o desaparicions forçades. És imprescindible donar resposta a aquesta situació des de la defensa dels drets humans i oferint alternatives no-violentes. 

Des del 2009, Huacal col·labora amb Tiempos Nuevos Teatro (TNT) en el seu esforç per convertir l'art en eina per a la transformació social. I en aquest espai, el treball de TNT amb les dones joves ex pandilleras, organitzant l'Orquestra de Cordes del Centre Femení per a la Inserció Social -ISNA, té un lloc molt especial. Hem pogut conèixer personalment el projecte i les joves que han anat formant part. Hem vist l'energia, la il·lusió en els ulls de les joves que, a la presó, aprenien música i s'incorporaven a l'Orquestra, com a projecte vital de canvi. Hem conegut l'impacte transformador de la música en les vides de cadascuna d'elles. I tots aquests aprenentatges, que van molt més enllà del suport a un projecte, ens han arribat directament a el cor. Per tot això, avui més que mai compartim amb TNT el compromís amb la música com a eina per a la transformació social, per viure en llibertat i dignitat. 

La revista compta amb altres seccions com les notícies d'actualitat, un espai "En reconeixement" en aquesta ocasió dedicat a ProBusqueda, les "Paraules a el vent" de Maria de Baratta, el "Punt de llibre" amb l'obra Tentaciones y estropicios de Carlos Henríquez Consalvi, l'apartat "Descobrint el Salvador" que ens mostra la història de l'Anyil de Suchitoto, i per acabar la contraportada dedicada a "l'entrevista", amb les reflexions de Daniela Galán, jove salvadorenca integrant de l'Ensamble LiberArte. També, en aquest número s'ha publicat un article sobre el fenomen de les maras i en la secció "Sabies que ..." s'han presentat, entre altres temes, algunes dades sobre les pandilles a El Salvador. A cada número comptem amb l'ajuda i assessorament de plomes expertes que enriqueixen enormement el seu contingut com ha estat el cas en aquest número de Candy Chévez o Elizabeth Fuentes.

Podeu llegir la revista o baixar-la en pdf a https://www.huacalong.cat/revista-nahuat/

27/10/20

Llega Música para vivir en libertad y con dignidad, el número 8 de la revista Náhuat

Náhuat, editada tanto en catalán como en castellano quiere ser un espacio de información, reflexión y opinión sobre la realidad de El Salvador y de la diáspora salvadoreña en Cataluña y España. Cada número está dedicado a un tema central vinculado a la actualidad de la sociedad salvadoreña y los proyectos de cooperación y solidaridad que impulsamos desde Huacal o desde las entidades con las que colaboramos.

Este número 8 esta dedicado a la Música para vivir en libertad y con dignidad, la experiencia de transformación social de l'Orquesta del ISNA y el Ensamble LiberArte.

Los Acuerdos de Paz en 1992 resolvieron en parte la agenda política de El Salvador, pero no resolvieron, ni siquiera trataron, las diferencias económicas y las injusticias en lo referente a la distribución de la riqueza. Ausencia que ha condicionado durante décadas el progreso del país y la calidad de vida de su pueblo, facilitando que El Salvador haya presentado uno de los índices de homicidio más elevados a nivel mundial. Las maras son responsables de asesinatos, desapariciones, violaciones sexuales y desplazamientos. En general, las fuerzas de seguridad no han sido eficaces en proteger a la población frente a la violencia de las maras y a la vez, parte de sus integrantes han cometido gravísimos abusos como ejecuciones extrajudiciales o desapariciones forzadas. Es imprescindible dar respuesta a esta situación desde la defensa de los derechos humanos y ofreciendo alternativas no-violentas. 

Desde el 2009, Huacal colabora con Tiempos Nuevos Teatro (TNT) en su esfuerzo para convertir el arte en herramienta para la transformación social. Y en ese espacio, el trabajo de TNT con las mujeres jóvenes ex pandilleras, organizando la Orquesta de Cuerdas del Centro Femenino para la Inserción Social -ISNA, tiene un lugar muy especial. Hemos podido conocer personalmente el proyecto y a las jóvenes que han ido formando parte. Hemos visto la energía, la ilusión en los ojos de las jóvenes que, en la prisión, aprendían música y se incorporaban a la Orquesta, como proyecto vital de cambio. Hemos conocido el impacto transformador de la música en las vidas de cada una de ellas. Y todos estos aprendizajes, que van mucho más allá del apoyo a un proyecto, nos han llegado directamente al corazón. Por todo ello, hoy más que nunca compartimos con TNT el compromiso con la música como herramienta para la transformación social, para vivir en libertad y dignidad. 

La revista cuenta con otras secciones como las noticias de actualidad, un espacio "En reconocimiento" en esta ocasión dedicado a ProBusqueda, las "Palabras al viento" de Maria de Baratta, el "Punto de libro" con la obra Tentaciones y estropicios de Carlos Henríquez Consalvi, el apartado "Descubriendo el Salvador" que nos muestra la historia del Añil de Suchitoto, y para terminar la contraportada dedicada a "la entrevista", con las reflexiones de Daniela Galán, joven salvadoreña integrante de l'Ensamble LiberArte.

También, en este número se ha publicado un artículo sobre el fenomeno de las maras y en la sección "Sabías que ..." se han presentado, entre otros temas, algunos datos sobre las pandillas en El Salvador.

En cada número contamos con la ayuda y asesoramiento de plumas expertas que enriquecen enormemente su contenido como ha sido el caso en este número de Candy Chévez o Elizabeth Fuentes.

Puede leer la revista o bajarla en pdf a https://www.huacalong.cat/es/revista-nahuatcast/

19/9/20

La Justicia y la dignidad de las víctimas


Hoy os queremos invitar a la lectura del artículo de opinión de José Ramón Juániz Maya, juez del tribunal internacional de El salvador  publicado en el periodico Levante con el título:  La Justicia y la dignidad de las víctimas.

Hace unos días pude participar virtualmente en la conferencia de prensa celebrada en la UCA, a propósito de la sentencia del caso Jesuitas dictada por la Audiencia Nacional aquí en España. Comparecían en dicho acto los también jesuitas Andreu Oliva, Rector actual de la Universidad y Chema Tojeira, Director del Instituto de Derechos Humanos y Provincial de la Compañía de Jesús en el momento de la masacre enjuiciada. 

Al comenzar su intervención, Tojeira quiso reproducir las palabras con que uno de los hermanos del jesuita asesinado Ignacio Martín Baró, y firmante de la querella criminal, recibió ésta resolución: «la sentencia de la A.N. me ha devuelto la vida de mi hermano». Y creo que estas palabras merecen ser destacadas, porque encierran una gran verdad, a menudo difuminada por la amnesia frente a nuestro pasado de dolor más cercano, y al mismo tiempo, explican perfectamente la razón y el ser de la lucha persistente de las víctimas y la sociedad civil por la verdad, la justicia y la reparación de las graves violaciones de los derechos humanos y crímenes contra la humanidad, sufridos en conflictos armados y bajo regímenes totalitarios. 

Recordábamos en estas páginas hace unos meses, a propósito del memoricidio impuesto por los vencedores a los vencidos en la guerra civil durante la dictadura franquista, las palabras de José María Ruiz-Vargas, Catedrático Emérito de Psicología de la Memoria de la UA de Madrid, en las que afirmaba que: «sin memoria no hay vida; no hay pasado, presente, ni futuro, porque€ la memoria es la vida». Y afirmábamos con fundamento en ellas, que cualquier ejercicio de represión de la memoria histórica individual y colectiva, provenga de regímenes dictatoriales o de leyes de Amnistía para los victimarios de crímenes contra la humanidad, sea cual sea la razón y el contexto histórico en que se promulguen, son instrumentos contra la vida, son leyes contra la naturaleza humana que ninguna sociedad democrática y respetuosa con los derechos humanos puede permitir. 

Creo que las palabras del hermano de Ignacio Martín Baró confirman rotundamente nuestra anterior afirmación, ya que esta sentencia es sobre todo una victoria de la vida, porque al recuperar la memoria secuestrada y amordazada de las ocho víctimas de la masacre, recupera sus vidas, haciéndolas presentes en nuestra memoria colectiva; y al mismo tiempo, al arbitrar medidas de reparación y de exigencia de responsabilidades a los victimarios, lo que es la expresión de la justicia, restablece la dignidad de las personas a las que les fue arrebatada injustamente y abre el camino hacia la verdadera reconciliación. No hay otro motivo de satisfacción ante este Fallo, más allá de la constatación del trabajo bien hecho por los jueces, fiscales y letrados. La mera condena del victimario no colma sed de venganza alguna; solo es la mera constatación de la miseria humana y su necesario reproche social. 

Recuerdo también ahora, a propósito de esta sentencia, las palabras que Chema Tojeira dirigía en 2019 a las víctimas de Morazán, allá por el norte de El Salvador; lugar de tantas masacres perpetradas por los miembros de la Tandona, entre ellas la más conocida del Mozote: «Las víctimas tienen que resistir defendiendo su memoria y su dignidad humana, los valores que tenían sus familiares muertos, asesinados, torturados o desaparecidos; resistir en la propia dignidad. Y la justicia, inicialmente, es devolver la dignidad a las personas». Y el ejercicio de ese derecho de resistencia, debemos añadir, constituye por sí mismo una actitud de rebeldía contra la impunidad. 

31 años han sido necesarios para que se haya hecho Justicia por el asesinato de los seis jesuitas de la UCA y sus dos empleadas. Ahora, la sentencia de la Audiencia Nacional impone una condena de 133 años a uno de los autores intelectuales de la masacre, por los asesinatos de las cinco víctimas de origen español y también una condena moral de 81 años más por las tres víctimas salvadoreñas. Esa condena, además, encierra de por vida en su país a los restantes autores vivos, hasta tanto se abra juicio allí. 

Lo que demuestra que con la justicia, la verdad y la memoria, las víctimas derrotan a los victimarios. Ese proceso sigue abierto en El Salvador para muchas otras víctimas, como también sigue abierto aquí en España para las víctimas olvidadas de la guerra civil y del franquismo. Y esa victoria, las víctimas olvidadas de ambos países hermanos, tarde o temprano la alcanzarán, aunque para ello sean necesarias varias generaciones. 

Ese es el mensaje que hoy traslada esta Sentencia a todas las víctimas salvadoreñas y españolas todavía olvidadas. 

El dolor de las victimas es universal y todas las víctimas son iguales. Por eso, todos los jueces deben ampararlas. Y de la misma forma, todos los responsables políticos deben impulsar cambios legislativos que terminen con esta continua tortura del silencio y del olvido impuesto a las víctimas y para que también sea derrotada la impunidad.

14/9/20

133 años de condena para Inocente Orlando Montano, uno de los asesinos de los jesuitas en 1989

 “Ha quedado acreditado que los miembros del alto mando de las Fuerzas Armadas salvadoreñas, como núcleo decisor colegiado, entre los que se encontraba Montano, decidieron ejecutar a la persona que de forma más intensa y efectiva impulsaba, desarrollaba e intentaba llevar a las dos partes en conflicto a la paz”

Los familiares y compañeros de los jesuitas asesinados en El Salvador en 1989 llevaban tres décadas aguardando oír esta palabra: “Condenado”. Y este viernes, casi 31 años después de la matanza perpetrada en la Universidad Centroamericana (UCA), por fin la han escuchado en la Audiencia Nacional, donde los jueces han sentenciado al excoronel Inocente Orlando Montano, también exviceministro de Seguridad del país centroamericano, a quien la Fiscalía acusaba de participar en el diseño y ejecución del violento plan para acabar con las víctimas. La pena suma 133 años, 4 meses y 5 días de prisión al considerarlo responsable en grado de autor de cinco delitos de asesinato de “carácter terrorista”. Era el único acusado en esta vista oral.

Ante una gran expectación internacional, los jueces de la Audiencia Nacional han leído su fallo pasada la una de la tarde: 26 años, 8 meses y un día de cárcel por cada una de las muertes de los cinco sacerdotes españoles. Sus palabras ponen un punto y aparte en un proceso en el que se ha logrado sentar en el banquillo, por primera vez, a uno de los supuestos autores intelectuales del crimen cometido en la madrugada del 16 de noviembre de 1989, cuando un grupo de soldados del batallón Atlacatl irrumpió en la UCA y mató a tiros a seis sacerdotes jesuitas: los españoles Ignacio Ellacuría, Ignacio Martín-Baró, Segundo Montes, Amando López, Juan Ramón Moreno, y el salvadoreño Joaquín López. Esa noche también acabaron con la vida de la mujer e hija del encargado de seguridad de la universidad, Elba y Celina Ramos.


La Fiscalía y la Asociación Pro Derechos Humanos de España destacaban que el excoronel, entonces viceministro, jugó un papel clave en el crimen. Según sus escritos de acusación, formó parte del grupo de autoridades que decidió y ordenó a los militares la matanza. Montano, con 77 años a día de hoy, era un reconocido miembro de La Tandona, una promoción de oficiales ultraderechistas que ocupó puestos clave en el Ejército, y destacaba por sus arremetidas contra Ellacuría, rector de la UCA, y sus compañeros, a los que consideraba cómplices de terroristas por apostar por la vía del diálogo para poner fin a la guerra civil.

De hecho, durante su declaración en el juicio, aunque aseguró en un primer momento que “no tenía ninguna animadversión a los jesuitas”, acabó cargando contra ellos. Los consideró impulsores de un golpe de Estado en 1979 contra el Gobierno militar ultraconservador —"Ellacuría convenció a la gente de que era necesario hacer un cambio y botaron del Gobierno al general [Carlos Humberto] Romero"—; y los acusó de reunirse y respaldar a los “terroristas” de la guerrilla revolucionaria del Frente Farabundo Martí para la Liberación Nacional (FMLN). Además, negó haber participado en la ejecución del crimen. Pese a que lo señalan la Fiscalía, la Comisión de la Verdad de El Salvador y documentos desclasificados de Estados Unidos —del Departamento de Estado, la CIA y el Departamento de Defensa—. Es más, apenas unos días antes del asesinato múltiple, utilizó la emisora de radio oficial del Estado para lanzar amenazas de muerte contra los sacerdotes.

También, uno de los autores materiales del crimen, el exteniente Rene Yushsy Mendoza, lo señaló en la Audiencia Nacional como uno de los militares que ordenó la masacre. Mendoza, que lleva años colaborando con la justicia, situó a Montano en la reunión clave donde se acordó el asesinato múltiple. El exviceministro acabó huyendo del país y refugiándose en EE UU, que acordó su entrega a España en 2017 tras una larga batalla judicial. Una extradición que ha condicionado el caso, ya que los magistrados solo han podido condenar al exviceministro por la matanza de los cinco españoles —pues Estados Unidos aceptó la reclamación solo para que se le juzgara por la muerte de ellos—, pese a que consideran probado que se cometieron ocho delitos de asesinato de carácter terrorista.

 “Ha quedado acreditado que los miembros del alto mando de las Fuerzas Armadas salvadoreñas, como núcleo decisor colegiado, entre los que se encontraba Montano, decidieron ejecutar a la persona que de forma más intensa y efectiva impulsaba, desarrollaba e intentaba llevar a las dos partes en conflicto a la paz”, reza este fallo histórico de la Audiencia Nacional. Los implicados lo hicieron “al ver amenazada su situación de poder y de control en los planos militar, político, social y económico del país”. Y, por ello, dieron “la orden directa" para “ejecutar a Ellacuría, sin dejar testigos vivos de ello”. “Fue terrorismo de Estado”, apostilla la resolución.

Ellacuría, nacido en Portugalete (Bizkaia) en 1930, se había convertido en una figura muy incómoda para el Gobierno centroamericano y en la bestia negra de los grupos de ultraderecha que operaban en el país en plena guerra. Este comprometido teólogo de la liberación apostaba por el diálogo para lograr la paz entre el FMLN y el régimen. Por ello lo mataron, repiten sus compañeros. “Durante años había argumentado que la única vía de salida posible a la guerra civil era el diálogo”, le reconocen los jueces de la Audiencia Nacional en su sentencia, donde califican a Ellacuría como “uno de los analistas políticos más importantes de El Salvador” en aquella época. “En definitiva, el papel de la Iglesia como mediadora para tratar de acabar con la sangrienta guerra civil les granjeó la enemistad de la extrema derecha, quien temía que en la negociación se les privase de sus privilegios”, remacha el fallo.

 Artículo de J.J. Galvez publicado en el diario El País, el pasado 11 de septiembre de 2020 

24/8/20

Entrevista a Tania Pleitez


En el passat número 7 de Nàhuat, revista de solidaritat amb El Salvador dedicat a "El Salvador: Dones de lletres"  vam tenir el plaer de por entrevistar a Tania Pleitez, directora de Otro modo de ser. Festival de PoetAs. Avui re cuperem aquesta entrevista i us convidem a llegir la nostra revista a aquest enllaç: https://www.huacalong.cat/revista-nahuat/

El meu nom és Tania Pleitez Vela, salvadorenca, visc a Barcelona. Sóc escriptora, investigadora, professora de literatura a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i directora de Otro modo de ser. Festival de PoetAs

Al setembre de 1989 vaig començar a estudiar literatura a la Universidad Centroamericana “José Simeón Cañas” (UCA). Dos mesos després va començar l’Ofensiva hasta el tope i, a la universitat, va tenir lloc la masacre dels jesuïtes. Aquest fet, violent i traumàtic per a la història d’El Salvador i també per a mi, va donar un tomb al meu camí professional, canviant de carrera i estudiant Relacions Internacionals i Política Exterior. Vaig sentir una gran necessitat de comprendre la situació que vivia Amèrica Central en el panorama polític, social i econòmic. 

Vaig arribar a Barcelona el 1999, on vaig realitzar el meu doctorat, i vaig reprendre la meva passió per les lletres impartint classes de literatura llatinoamericana a la UB i la UAB. A més de la docència i la investigació literària, m’encanta la gestió cultural. Per això el 2017 vaig fundar Otro modo de ser. Festival de poetAs, per donar a conèixer la diversitat de veus de poetes dones que conviuen a Barcelona, sobretot de llatinoamericanes.

Com es construeix la cultura salvadorenca en aquests primers anys de segle XXI, es perpetuen els estereotips patriarcals, s’estan transformant els centres de poder?

El camp cultural no es lliura dels estereotips patriarcals. Per exemple, s’observa que, en la representació de la figura de la dona en la literatura escrita per homes, aquesta apareix ja sigui com a objecte sexualitzat, desitjat i temut alhora (la més que coneguda dona fatal que acaba malament perquè en el seu cos es precipita el pecat i la mort), o com a imatge idealitzada (l’àngel de la llar, la dona virginal, la mare sacrificada, etc.). No obstant això, en els últims anys, propostes com les de les escriptores Carmen González Huguet, Jacinta Escudos, Claudia Hernández, Nora Méndez, Elena Salamanca, Vanessa Núñez, Susana Reyes o Jorgelina Cerritos, qüestionen aquestes representacions i ens mostren a dones que transcendeixen el binari (dona fatal-dona àngel). Les dones que apareixen en els seus escrits són perfilades com subjectivitats complexes, amb acció i com a creadores de les seves pròpies eines de resistència. Ara bé, aquesta no és una tendència recent i per comprovar-ho aquí estan les obres de Josefina Peñate y Hernández, Claudia Lars i Claribel Alegria, esmentant només alguns noms. Els centres de poder s’han anat disputant també gràcies al fet que, avui en dia ,més dones participen en el camp cultural, com a gestores culturals, editores (de llibres i revistes), crítiques literàries, etc.

Quin és el paper de les noves generacions d’escriptores salvadorenques en la societat, són acceptades o reconegudes? Quins noms destacaries com a representants de la literatura femenina de segle XXI a El Salvador?

Les noves generacions d’escriptores, així com les anteriors, han d’afrontar el fet que la salvadorenca no és una societat que li dóna prou espai a la literatura en els seus hàbits de consum, per diverses raons. No obstant això, les nostres joves escriptores segueixen treballant i exploren diverses formes de difondre els seus treballs, ja sigui dins o fora de país. Entre elles es troben Krisma Mancía, Elena Salamanca, Roxana Méndez, Miroslava Rosales, Lauri García Dueñas, entre d’altres. Així mateix, hi ha un grup de poetes i narradores que estan realitzant propostes interessants, com Laura Zavaleta, Cecilia Castillo, Ingrid Umaña, Lourdes Ferrufino, Nicole Membreño Chia, Ana Escoto i Ana María Rivas.

Quins espais hi ha a El Salvador on poder reflexionar, compartir o  descobrir aquestes noves tendències, on poder trobar dones escriptores?

Desafortunadament, editar a El Salvador és una activitat difícil de realitzar. Tanmateix, hi ha esforços destacats, per exemple, Índole Editores y Editorial La Chifurnia. Així mateix, hi ha iniciatives importants, com Los Heraldos Negros i el Festival de Poesía Amada Libertad. Cal no oblidar a Poesía y Más, un grup conformat per les poetes Claudia Herodier, Carmen González Huguet, Susana Reyes, Aída Párraga, Maura Echevarría y María Cristina Orantes; que porta més de 20 anys organitzant lectures poètiques. En els últims mesos, la revista Alharaca s’està posicionant la discussió al voltant de les escriptores salvadorenques, publicant textos literaris o reflexionant sobre el problema de l’assetjament i abús sexual en espais literaris com festivals o
fires del llibre.

I existeix la veu de les dones salvadorenques migrades en la literatura? Hi ha ponts d’intercanvi, crítica o edició entre El Salvador i els seus respectius països? 

L’Editorial Kalina s’ha preocupat per apropar les veus d’escriptores que resideixen dins i fora de país, pensat com un esforç per obrir la discussió cap a les literatures salvadorenques (en plural). Ha publicat dues antologies en les quals vaig participar com coeditora: Teatro bajo mi piel. Poesía contemporánea salvadoreña (2014) i Puntos de fuga. Prosa salvadoreña contemporánea (2017). Totes dues són bilingües (castellà-anglès). Aquí es troben mostres d’escriptores migrants o filles de migrants: Leticia Hernández Linares, Claudia Castro Luna, Elsie Rivas Gómez, Lorena Duarte i Olivia Olivia. A partir d’aquesta experiència, es va obrir un canal de comunicació entre els dos camps literaris i hem pogut conèixer la veu de Janel Pineda, per exemple. Amb la mateixa finalitat, l’Editorial Kalina també va fundar la revista La Piscucha. Un cas singular és el d’Alexandra Lytton Regalado, que viatja freqüentment entre El Salvador i Estats Units, publica a tots dos llocs i llegeix la seva poesia en els dos països.


17/8/20

Entrevista a Teodora Vásquez

En el número 6 de Nàhuat, revista de solidaritat amb El Salvador vam publicar una entrevista a Teodora Vásquez, membre de 'Las 17', dones privades injustament de llibertat i condemnades a desenes d’anys de confinament després de patir emergències obstètriques a El Salvador. Avui podem tornar a conèixer la seva història i també us animem a llegir el número 6 de la revista amb el títol "Per la salut i la vida: dret a l’avortament" que podeu consultar a aquest enllaç: https://www.huacalong.cat/nahuat-num-6-cat/

El meu nom és Teodora Vásquez, tinc 35 anys. Sóc del departament d’Ahuachapán, municipi de Tacuba. Tinc un fill de 16 anys. En què crec? En mi mateixa. Estic estudiant un grau tècnic en publicitat a la Universitat Alberto Masferrer. 

A l’any 2017, estant dins de la presó, vaig començar a treballar amb Tiempos Nuevos Teatro.
Em van triar com portaveu per donar acompanyament a les dones que eren amb mi a dins i, al mateix temps, per acompanyar aquelles que s’incorporaven als processos d’inserció impulsats per TNT.

Vaig ser contractada per TNT a la setmana d’haver recuperat la meva llibertat. Al principi, no sabia ni què era una organització. Però TNT em va ajudar a descobrir què volia i així poder ajudar a les meves companyes tant les que resten dintre com aquelles que lentament van recuperant la llibertat. Al llarg del temps hem donat suport al voltant de 40 dones en els diferents eixos de treball: laboral, salut, acadèmic, jurídic, cultural i psicològic. 

Quin ha estat el teu més preuat aprenentatge en aquests anys de privació de llibertat?

La fortalesa. El més difícil que vaig viure va ser haver perdut la meva filla i separar-me del meu fill. Quan estava passant pels moments més difícils de la meva vida, em vaig adonar de què forta i segura que sóc. 

Quin és el repte més gran que se’t va presentar al recuperar la teva llibertat?

Recuperar la confiança del meu fill, ell va créixer pràcticament sol. Per als dos va ser difícil, però a mesura que passa el temps ens hem anat coneixent. Tinc un fill comprensible i intel·ligent. Ell sap que
si estic treballant (en l’acompanyament i l’organització), no és perquè no vulgui estar amb ell.

Consideres que el reconeixement internacional de la vostra lluita està canviant consciències a El Salvador?

La lluita que hem fet a través dels anys ha transcendit fronteres, aquesta entrevista és exemple d’això. És clar, encara no s’ha arribat a la meta perquè gran part de la població està en contra de la despenalització de l’avortament, però això no ens atura per seguir lluitant. Cal seguir parlant, explicant la nostra història ja que així és com aconseguim sensibilitzar les persones. La nostra història pot canviar la legislació. Un clar exemple de canvi, és que fins al dia d’avui, s’ha aconseguit la llibertat de 10 dones. Si hi hagués un canvi de legislació podríem treure a 18 dones que encara estan sent privades de llibertat pel mateix tema.

Què milloraries perquè les futures dones que tornen a la llibertat després d’anys ho tinguessin més fàcil?

Quan jo recupero la meva llibertat se’m van presentar moltes dificultats, sobretot laborals i de salut. El millor que podríem fer és facilitar la reinserció a altres dones i des de fora fer un canvi organitzatiu, i així no tornin enfrontar-se a la vulnerabilitat i tinguin una porta oberta on trobaran ‘germanes’ que les acompanyin per tirar endavant.

Com és el teu present, com és el teu dia a dia?

De moment ho veig complex, perquè m’estic adaptant a una nova manera de viure i noves circumstàncies que no tenia planejades. El meu dia a dia és la universitat, el meu treball i l’acompanyament a altres dones. Em satisfà la confiança que les meves companyes posen en mi, saben que no les defraudaré. A la universitat em va bé, tinc companys que encara estic coneixent. Perquè la meva idea és fer molts amics, poder entrar en aquest àmbit i parlar sobre els drets reproductius perquè els joves entenguin que es pot fer un canvi.

Quins plans de futur tens, quin és el teu somni?

Bé, jo treballo amb objectius. Del 2020  al 2022 vull estar més organitzada, que les meves companyes tinguin millors condicions i haver acabat la universitat. Em veig en una millor etapa de la meva vida. Espero que les coses estiguin més tranquil·les. No vull només el meu benestar sinó, millorar la situació de les meves germanes, perquè així com pateixo jo, van patir elles i ens mereixem una segona oportunitat. Després d’aquests dos anys vull que el meu fill comenci la seva universitat i tregui la seva carrera, perquè per a mi és important que compleixi els seus somnis.


10/8/20

Gràcies Pere...

 

"Jo sóc jo i les meves causes, i les meves causes valen més que la meva vida"

 "En amor, en fe y en revolución, no es posible la neutralidad". 

“Não ter nada.
Não levar nada.
Não poder nada.
Não pedir nada.
E, de passagem, não matar nada;
não calar nada.
Somente o Evangelho, como uma faca afiada.
E o pranto e o riso no olhar.
E a mão estendida e apertada.
E a vida, a cavalo, dada.
E este sol e estes rios e esta terra comprada,
como testemunhas da Revolução já estalada.
E mais nada!” 

 "De los pueblos indígenas he aprendido la convivencia con la naturaleza, un cierto sentido de comunidad, y relativizar también muchas cosas que nuestra civilización considera absolutas" 

 "Si veus infelicitat, és difícil sentir-te plenament feliç, però si mires de ser solidari i senzill, hi ha una mena de felicitat de fons que es manté"

"De lejos, toda montaña es azul. De cerca, toda persona es humana" 

 "No acceptem la fatalitat del sistema capitalista neoliberal que ens imposen, que redueix la vida a un mercat" 

"Aquello que me hace es lo que doy y no lo que tengo. Cuanto más doy, más tengo, porque soy más. Como más tengo y menos doy, tengo menos, porque soy menos" 

"Al final del camí em diran: 'Has viscut? Has estimat?' I jo, sense dir res, obriré el cor ple de noms"

30/7/20

Fin a tres décadas de impunidad


Las acusaciones consideran un “ejemplo” de justicia universal la vista contra un excoronel salvadoreño por el asesinato de cinco jesuitas españoles en 1989 

La fiscal Teresa Sandoval describió esta semana con un símil certero y desagradable lo que se vivió en la Universidad Centroamericana (UCA) de El Salvador la madrugada del 16 de noviembre de 1989: “Los responsables de la masacre tenían a los ratones bien encerraditos en una ratonera sin posibilidad de fuga”. La ratonera, el campus, estaba rodeado por 350 soldados cuya misión era garantizar que nadie entrara ni saliera; los ratones, los jesuitas que, a esa hora, alrededor de las dos de la mañana, dormían en sus habitaciones ajenos a lo que estaba a punto de ocurrir; y los responsables, los militares que los ejecutaron, pero también los altos mandos que supuestamente decidieron y ordenaron asesinar al teólogo vasco Ignacio Ellacuría y no dejar testigos.

La celebración de un juicio 30 años después del crimen que se juzga sería normalmente un fracaso del sistema. Pero la vista que terminó esta semana en la Audiencia Nacional por la matanza de cinco jesuitas españoles en El Salvador tiene, por el simple hecho de celebrarse, una dosis de éxito. Falta la sentencia y todo lo que no sea una condena contra el excoronel salvadoreño Inocente Orlando Montano borraría para las acusaciones esa sensación, pero haber sentado en el banquillo a uno de los supuestos autores intelectuales del asesinato ha sido vivido como un hito para quienes durante décadas lucharon por que el supuesto papel de los altos mandos militares en el crimen no quedara impune.

El abogado Manuel Ollé, que representaba a la acusación popular ejercida por la Asociación Pro Derechos Humanos de España, se lo recordó al tribunal en su última intervención: “Hoy la Audiencia Nacional no es un tribunal nacional. Por el principio de Justicia Universal hoy actuáis en representación de la comunidad internacional”. “En el derecho penal internacional todos tenemos que hablar el mismo idioma y el Estado que lo juzga está en representación del que no lo quiere o no lo puede juzgar”, afirma Ollé, para quien este juicio debe servir de “ejemplo” para otros muchos casos. “En los crímenes de Estado es evidente que el Estado va a hacer todo lo posible para impedir el juicio. Pero en estos 30 años la justicia universal ha evolucionado y se debe hacer frente a esas situaciones”.

Ollé está “satisfecho” por el resultado de la vista, que, en su opinión, ha permitido reunir un material probatorio “abrumador” contra el excoronel Montano, de 76 años, el único acusado en el juicio. Los documentos y testimonios han evidenciado, según las acusaciones, que Montano, que entonces era viceministro de Seguridad Pública, fue uno de los ideólogos del asesinato. Al resto, al menos otros cuatro altos mandos según la Fiscalía, no se les ha podido juzgar porque El Salvador rechazó su extradición, pero el excoronel vivía desde hace años en Estados Unidos y España consiguió que lo entregaran en 2017.

La vista empezó con otro acusado, el exteniente Rene Yushsy Mendoza, pero quedó eximido el segundo día y se ha convertido en un testigo clave al señalar a Montano como uno de los militares que ordenó la matanza. La Fiscalía, que pide 150 años de prisión para el excoronel, califica los hechos como asesinatos terroristas: “Fueron llevados a cabo por una estructura paralela construida desde dentro del Estado de El Salvador y al margen de la legalidad”, explicó la fiscal en su alegato final, en el que señaló que esta estructura, conocida como La Tandona, “alteró gravemente la paz pública”. “Los peritos nos han hablado de inmensas violaciones de derechos humanos. Más de mil casos cometidos por policía o tropa al mando del coronel Montano”, expuso Sandoval.

El acusado negó los hechos en el juicio, aunque las acusaciones advirtieron que se contradijo. “Yo no tenía nada en contra de los jesuitas”, aseguró minutos antes de afirmar que el golpe de Estado de 1979 contra el general Carlos Humberto Romero se originó en la UCA, de la que Ellacuría era rector. “30 años después sigue demostrando animadversión hacia los padres jesuitas y los sigue considerando guerrilleros y terroristas”, advirtió la fiscal en su informe final.

Montano, en su turno de última palabra, se quejó de que el juicio había adolecido de “errores técnicos y morales”. “Se ha mentido a destajo”, dijo. “Ellacuría era un amigo. No era miembro de la guerrilla y yo nunca lo acusé”. ¿Por qué se convirtió el teólogo español en un objetivo para los militares salvadoreños? El exfiscal y magistrado emérito José Antonio Martín Pallín, abogado de la única acusación particular, ejercida por la familia del jesuita Ignacio Martín Baró, sitúa los hechos en su contexto: “La realidad es que El Salvador vivía una guerra y Alfredo Cristiani [que presidía el país desde junio de 1989] y Ellacuría buscaban un acuerdo de paz. Y los militares no querían porque sabían que la guerrilla, para firmar ese acuerdo, iba a exigir depurar el Ejército”.

A la espera en el Salvador

El juicio celebrado en la Audiencia Nacional ha reavivado las esperanzas de que El Salvador, que hasta ahora ha sido reticente a juzgar a los autores intelectuales de la matanza de los jesuitas, llegue también a sentar en el banquillo a varios ex altos mandos contra los que mantiene abierta una causa. El abogado José Antonio Martín Pallín se confiesa escéptico: “Hay una gran corriente de opinión en El Salvador que pide que se abra el juicio, pero no creo que se les juzgue”, lamenta, el exfiscal, que se siente satisfecho con lo que se ha conseguido en España. “Se sabía que intervinieron los soldados; se sabía que los militares ejecutaron la orden; pero falta por saber de quién salió la idea”.

El abogado Manuel Ollé advierte de que el juicio en España buscaba hacer justicia para los jesuitas y para todo el pueblo salvadoreño, pero no se trata de suplir a la justicia de El Salvador “sino de complementarla”. “Y ojalá los jueces salvadoreños tomen buena nota para que se siga está estela”, afirma.

14/7/20

Julio literario: Cada día un libro de literatura salvadoreña


Durante todo este julio, la Red de Literatura Salvadoreña en Barcelona os propone la lectura diaria de un libro de la mejor literatura salvadoreña de todos los tiempos y que puede encontrar en la Red de Bibliotecas de Barcelona o en la sección de literatura Prudencia Ayala de la Biblioteca El Carmel - Juan Marsé ...

31 libros para 31 días

 Y podeis saber de cada libro, conocer su autor o leer criticas sobre la obra a las redes sociales

Buena lectura y buen verano !!!

12/7/20

Juliol Literari: cada dia un llibre de la literatura salvadorenca



Doncs això, durant tot aquest juliol, la Xarxa de Literatura Salvadorenya a Barcelona us proposa la lectura diària d'un llibre de la millor literatura salvadorenca de tots els temps i que podeu trobar a la Xarxa de Biblioteques de Barcelona o a la secció de literatura Prudencia Ayala de la Biblioteca El Carmel - Juan Marsé...  

31 llibres per 31 dies

I es pot saber més dels autors/es,  les temàtiques del llibres o les seves crítiques literàries a les xarxes socials.

Bona lectura i bon estiu !!!

8/7/20

Llega Mujeres de Letras, el número 7 de la revista Náhuat



Náhuat, editada tanto en catalán como en castellano quiere ser un espacio de información, reflexión y opinión sobre la realidad de El Salvador y de la diáspora salvadoreña en Cataluña y España. Cada número está dedicado a un tema central vinculado a la actualidad de la sociedad salvadoreña y los proyectos de cooperación y solidaridad que impulsamos desde Huacal o desde las entidades con las que colaboramos.

En este número 7 este tema es "El Salvador: Mujeres de Letras", dedicado a reconocer las mujeres escritoras salvadoreñas del siglo XXI y sus obras, una muestra imprescindible de la mejor literatura donde destacan nombres como Claudia Hernández, Susana Reyes, Nicole Membreño Chía, Miroslava Rosales, Nora Méndez, Jorgelina Cerritos, Silvia Elena Regalado, Johanna Raabe, Aída Párraga, Ana Escoto, Claudia Herodio, Vanessa Núñez Handal, Elena Salamanca y muchas otras ...

La revista cuenta con otras secciones como las noticias de actualidad, un espacio "En reconocimiento" en esta ocasión dedicado a la Editorial Los sin pisto, las "Palabras al viento" de Claribel Alegría, el "Punto de libro" con el obra El diablo sabe mi nombre de Jacinta Escudos, el apartado "Descubriendo el Salvador" que nos muestra la Iglesia del Rosario, una escalera hacia el cielo, y para terminar la contraportada dedicada a "la entrevista", con las reflexiones de Tania Pleitez, salvadoreña, escritora, investigadora, profesora de literatura en la Universidad Autónoma de Barcelona (UAB) y directora Otro modo de ser. Festival de Poetas.

También, en este número se ha publicado un artículo sobre la rica tradición literaria de los cuentos salvadoreños con el título El Salvador, un país de mujeres que cuentan y en la sección "Sabías que ..." se han presentado, entre otros , tres obras en inglés de autores salvadoreñas como reconocimiento a la literatura de la migración.

En cada número contamos con la ayuda y asesoramiento de plumas expertas que enriquecen enormemente su contenido como ha sido el caso en este número de Carlos Cañas Dinarte, Tania Pleitez o Susana Reyes o la colaboración la Red de Literatura Salvadoreña de Barcelona y Cataluña.

Puede leer la revista o bajarla en pdf a https://www.huacalong.cat/es/revista-nahuatcast/




Coincidiendo con la publicación de este número 7, donde hemos querido mostrar la fuerza, la riqueza y la calidad de la literatura salvadoreña escrita por mujeres de principios de siglo XXI, ha nacido un suplemento cultural llamado Chikume Metzti (siete lunas en náhuat) con la clara voluntad de complementar la revista ampliando su contenido y en esta ocasión, ofrecer la lectura de cuatro cuentos de excepcionales autores salvadoreñas de todos los tiempos como Josefina Peñate y Hernández, Mercedes Durand, Matilde Elena López y Ligia María Orellana que se puede leer en este enlace

3/7/20

Arriba Dones de LLetres, el número 7 de la revista Nàhuat


Nàhuat, editada tant en català com en castellà vol ser un espai d'informació, reflexió i opinió sobre la realitat de El Salvador i de la diàspora salvadorenca a Catalunya i Espanya. Cada número està dedicat a un tema central vinculat a l'actualitat de la societat salvadorenca i els projectes de cooperació i solidaritat que impulsem des de Huacal o des de les entitats amb les que col.laborem.

En aquest número 7 aquest tema és "El Salvador: Dones de Lletres", dedicat a reconèixer les dones escriptores salvadorenques del segle XXI i les seves obres, una mostra imprescindible de la millor literatura on destaquen noms com Claudia Hernández, Susana Reyes, Nicole Membreño Chía, Miroslava Rosales, Nora Méndez, Jorgelina Cerritos, Silvia Elena Regalado, Johanna Raabe, Aída Párraga, Ana Escoto, Claudia Hérodier, Vanessa Núñez Hándal, Elena Salamanca i moltes d'altres...

La revista disposa d'altres seccions com les noticies d'actualitat, un espai "En reconeixement" en aquesta ocasió dedicat a l'Editorial Los sin pisto, les "Paraules al vent" de Claribel Alegria, el "Punt de llibre" amb l'obra El diablo sabe mi nombre de Jacinta Escudos, l'apartat "Descobrint El Salvador" que ens mostra l'Església del Rosario, una escala cap al cel, i per acabar la contraportada dedicada a "L'entrevista", amb les reflexions de Tania Pleitez, salvadorenca, escriptora, investigadora, professora de literatura a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i directora de Otro modo de ser. Festival de PoetAs.

També, en aquest número s'ha publicat un article sobre la rica tradició literària dels contes salvadorencs amb el títol El Salvador, un país de dones que conten i a la secció "Sabies que..." s'han presentat, entre d'altres, tres obres en anglès d'autores salvadorenques com a reconeixement a la literatura de la migració.

A cada número comptem amb l'ajuda i assessorament de plomes expertes que enriqueixen enormement el seu contingut com ha estat el cas en aquest número de Carles Cañas Dinarte, Tania Pleitez o Susana Reyes o la col·laboració de la Xarxa de Literatura Salvadorenya de Barcelona i Catalunya.

Podeu llegir la revista o baixar-la en pdf a https://www.huacalong.cat/revista-nahuat/


Coincidint amb la publicació d'aquest número 7, on hem volgut mostrar la força, la riquesa i la qualitat de la literatura salvadorenca escrita per dones de principis de segle XXI, ha nascut un suplement cultural anomenat Chikume Metzti (set llunes en nàhuat) amb la clara voluntat de complementar la revista ampliant el seu contingut i en aquesta ocasió, oferir la lectura de quatre contes d'excepcionals autores salvadorenques de tots els temps com Josefina Peñate y Hernández, Mercedes Durand, Matilde Elena López i Ligia María Orellana que es pot llegir en aquest enllaç

30/6/20

El Juez de El Mozote envía inspectores a buscar los archivos que el Ejército niega


El juez del proceso por la masacre de El Mozote ordenó que se realicen búsquedas de archivos en ocho lugares, incluido el Ministerio de Defensa, el Estado Mayor Conjunto de la Fuerza Armada, y el Archivo General de la Nación. A la base de la búsqueda está la sospecha de ocultamiento de información y el señalamiento de “irregularidades” en la documentación que el Ejército ya entregó al juzgado.

El juez de Instrucción de San Francisco Gotera, Jorge Guzmán, ordenó el 15 de junio la realización de inspecciones en ocho archivos militares, para que los querellantes y expertos en archivos busquen planes militares y documentos administrativos relacionados con la masacre de El Mozote (1981), la mayor masacre de civiles de la guerra salvadoreña, con casi mil víctimas reconocidas en un censo oficial.

A petición de la querella, el juez ordena inspecciones en cuatro lugares en San Salvador: el ministerio de Defensa Nacional, el Estado Mayor Conjunto de la Fuerza Armada, la Fuerza Aérea y el Archivo General de la Nación; uno en La Libertad, la Brigada de Artillería “Teniente Coronel Óscar Osorio”; uno en San Miguel, la Tercera Brigada de Infantería; uno en Morazán, el Destacamento Militar Número Cuatro; y en los archivos de la Unidad de Relaciones Públicas de la Fuerza Armada y el Comité de Prensa de la Fuerza Armada (COPREFA), de cuya ubicación el juez pide un informe al presidente Nayib Bukele.

La orden implica la búsqueda de los archivos del Batallón Atlacatl, y las brigadas militares de San Miguel y Morazán, y la Fuerza Aérea, implicadas en la masacre. Pero también se autoriza la búsqueda en otras unidades como los conjuntos I, II, III y IV del Estado Mayor, del Batallón Ramón Belloso, la Primera Brigada de Infantería, Coprefa y el Archivo General de la Nación. La lógica con estas otras, según el juez, es que la información “podría poner en evidencia una práctica sistemática de encubrimiento de violaciones a los derechos humanos” y “para confirmar o descartar un aparato de poder organizado que cumplía con la implementación de una política de Estado”. 

Los principales objetivos de la búsqueda son el “plan militar de la operación Rescate de 1981”, el nombre del operativo que terminó en la masacre, los “planes de operaciones militares en el país entre 1980 y 1984”, así como “planes militares de nivel nacional durante la guerra y sus anexos”. También se persigue “normativa militar durante la guerra”, tal como reglamentos y decretos ejecutivos o manuales de formación y de funciones; “Órdenes Generales del Estado Mayor”, “análisis de inteligencia militar”, “informes periódicos de operaciones, informes de supervisión y control de operaciones, disponibilidad de recursos para desplegar operaciones” y otros  “documentos administrativos vinculados” al operativo de El Mozote y otros cantones y caseríos aledaños.

Desde que se reabrió el proceso de El Mozote, en septiembre de 2016, la presidencia de la República ha respondido seis veces al Juzgado de Instrucción de San Francisco Gotera que no existen documentos de planes militares relativos al Mozote en sus archivos. 

Pero el juez no cree que no hayan archivos útiles resguardados por la Fuerza Armada. Tiene varias razones.

El 16 de febrero de 2018, comparecieron ante el tribunal el mayor Noé Pineda Martínez, jefe de Archivo General de la Fuerza Armada, y el coronel José Rolando Morales Belloso, jefe de Personal del Estado Mayor conjunto del Ejército. En su comparecencia, “dejaron claro la existencia de información pertinente y útil para la investigación y esclarecimiento de los hechos suscitados en El Mozote y sitios aledaños (...) en el Archivo General de la Fuerza Armada y Archivo General de la Nación”. El mayor Pineda dijo además que había “unas cajas con planes de guerra y planes de campaña”. 


Otra de las sospechas es por inconsistencias que parecen evidentes en la investigación. Por ejemplo, en la hoja de servicio (una especie de currículo militar) del coronel Domingo Monterrosa, no se registra su participación en la Operación Rescate de Morazán, en diciembre de 1981. Monterrosa era el comandante del Batallón Atlacatl, la principal unidad encargada de la masacre, y tanto testigos sobrevivientes como dos soldados que declararon bajo régimen de protección lo ubican físicamente durante el desarrollo de la masacre.

El juez Guzmán duda también de otras hojas de servicio. “Llama la atención que, en las hojas de servicio, únicamente aparece información que han participado en la operación Rescate militares que han fallecido y, por obvias razones, no pueden ser juzgados”, dice el juez.

Finalmente, el juez reiteró lo que ha señalado en otras resoluciones respecto a los archivos. Considera “del todo inexcusable” que una institución como el Ejército, caracterizado por el orden y la disciplina, no haya cumplido con su obligación legal de llevar registros de sus planes. El juez dice que, si en una unidad militar se registran hasta las entradas y salidas de personas, con mayor razón deben plasmarse en documentos las operaciones y campañas.

“Son inadmisibles las tesis de que los planes militares requeridos para esta investigación nunca existieron —dice el escrito— y que ‘la operación Rescate’ surgió de forma espontánea y en el territorio, en las mentes de los oficiales que las dirigieron, dibujando y esquematizando en improvisados papeles que luego fueron desechados, las posiciones y desplazamientos de las unidades militares que participaron”. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...