26/12/10

Les beques d'estudi de Pro-Educart

Fa pocs dies els amics i amigues de Pro-Educart El Salvador van penjar aquest video en la seva web i avui ho voliem compartir per tal de mostrar de primera mà la tasca que realitzen i el que pot arribar a significar...

13/12/10

L'exposició ReCerca-Centroamérica a Cornellà de Llobregat


Des del 13 de desembre i durant tot el mes al Punt de Solidaritat i Voluntariat de Cornellà de Llobregat (c. Mossen Andreu, 17) estarà oberta al públic en general, l'exposició ReCerca - Centroamérica.

Amèrica Central és un espai de gran diversitat humana, històrica, cultural i biològica. ReCerca Centroamérica ens acosta a aquesta riquesa en un escenari alternatiu, interactiu i variat, on apropar-nos a la cultura centreamericana sota la mirada de dones i homes que han deixat empremta i aquells que en formen part avui en dia, als sons de les seves músiques, llengües i indrets, a l’herència de les cultures ancestrals i a la biodiversitat.

On podem trobar volcans que s’eleven a més de 4.000 metres sobre el nivell del mar? Quina cultura antiga va desenvolupar un calendari més exacte que el calendari solar? On es troba l’únic canal interoceànic del món? Quina és la regió on en tan sols un 1% de la superfície total del món s’alberguen el 8% de les reserves naturals del planeta?

Benvinguts a Guatemala, El Salvador, Belice, Honduras, Nicaragua, Costa Rica, Panamá, i el seu Carib, on trobareu aquestes i moltes altres respostes.

ReCerca Centroamérica és un projecte de REDS, Crearte i Fedelatina, tres entitats que pertanyen a la plataforma Mirades Solidàries cap a Amèrica Central (igual que nosaltres, Huacal), que vol donar una altra visió sobre l’Amèrica Central i el seu Carib amb l’objectiu de sensibilitzar i transformar consciències.

10/12/10

Activisme i mineria a Amèrica Central

Els passats dies 12 i 13 de novembre van tenir lloc a Barcelona les jornades “Impacte de la mineria a l'Amèrica Central i Mèxic”.

La conferència inaugural va comptar amb la participació de William Castillo, del Centro de Investigación sobre Inversión y Comercio (CEICOM), de El Salvador; Antonio Pacheco, de la Asociación de Desarrollo Económico y Social ADES-Santa Marta (El Salvador); i Sergio Gómez, del Frente Nacional de Lucha por el Socialismo (FNLS), de Mèxic. Els tres van analitzar els conflictes miners transfronterers que afecten actualment aquests països: el cas de Cerro Blanco (El Salvador- Guatemala - Hondures) i Sierra Madre (Mèxic - Guatemala). També es va analitzar l’explotació minera que l’empresa canadenca Pacific Rim vol dur a terme en el Departament de Cabañas, a El Salvador, i les violacions als drets humans de les quals han estat objecte els col•lectius ambientalistes d’aquest departament.

En la conferència també van participar Leire Urkidi i Marta Conde, membres de l'Institut de Ciències i Tecnologies Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que van oferir una visió general del context de la mineria al món i el seu impacte social i ambiental.

Durant aquestes jornades, organitzades per Huacal-ONG de Solidaritat amb El Salvador, REDS (Red de Solidaridad para la Transformación Social), RAI (Recursos d'Animació Intercultural), Entrepobles, ESF (Enginyeria Sense Fronteres), EdPAC (Educació per a l’Acció Crítica) i CRIC (Centre de Recerca i Informació en Consum), es van proposar accions concretes que tots podem dur a terme per fer front a l’explotació minera a nivell internacional. En concret, en els tallers pràctics que es van realitzar el dissabte 13, es van analitzar en profunditat possibles estratègies d’acció arribant fins i tot a crear una xarxa de cooperació que en breu començarà a treballar unint esforços per lluitar contra aquesta problemàtica. També es van donar a conèixer campanyes d’activisme i resistència enfront de la mineria que s’estan realitzant actualment a Amèrica Llatina, Europa i a l'Estat espanyol.

Les jornades es van completar amb la projecció del documental “El negocio del oro (Guatemala) i l’exhibició de l’exposició “Pobles indígenes i petroli: destins tenyits de negresobre la indústria extractiva del petroli a Amèrica Llatina.

Si vols saber més sobre aquestes jornades o col•laborar amb nosaltres, no dubtis a contactar-nos.

6/12/10

Inauguració de l'exposició FEM-FOTO

El proper dia 9 de desembre a les 18.30h, tindrà lloc la inauguració de l'exposició FEM FOTO, que romandrà exposada fins al 30 de desembre en el Casal Cívic Estació Magòria.

FEM-FOTO, Fotografia de dones centreamericanesté com a objecte presentar Amèrica Central des d’una mirada contemporània i subjectiva.
Sis joves fotògrafes exposen el seu treball, apropant a l’espectador a la realitat centreamericana des d’un punt de vista diferent, alternatiu i convidant a la reflexió des de diferents angles.

FEM-FOTO fa un recorregut per diferents paisatges i incorpora elements de violència de la vida quotidiana, passant per les tribus urbanes, la recerca de la identitat i la tendresa. Tots aquests elements creen una mostra diversa que aproxima a l'espectador a l'actualitat d'una regió palpitant i viva.

L’exposició FEM-FOTO està composta per l'obra recent de:
• Cecilia Porras Saenz (Guatemala, 1979),
• Morena Pérez Joachín (Guatemala, 1984)
• Lissette Lemus Sánchez (El Salvador, 1977)
• Heleci Ramírez (Hondures, 1979)
• Aidé Sánchez (Belize, 1989)
• Maritza Barrera (Belize, 1990)

La mostra és una iniciativa de Red de Solidaridad para la Transformación Social (REDS) i l'Associació Cultural CREARTE, dues entitats compromeses amb la sensibilització de la realitat centreamericana a Catalunya i promotores de nombrosos projectes culturals i socials tendents a construir ponts entre ambdues regions.

Del 9 al 30 de desembre
Casal Cívic Estació Magòria
Gran Via de les Corts Catalanes, 247
De dilluns a divendres, de 9 a 14h i de 16 a 22h.

US HI ESPEREM !!!

1/12/10

"Temor imaginado" de Manlio Argueta



TEMOR IMAGINADO

"Me da miedo quererte, por eso me conformo
con dibujar tu nombre con mi miel y mis ojos,

navegar en las ondas de tu cuerpo de mar.

Me da miedo llamarte. Cada palabra tuya
a la distancia son tus labios que vuelan
y tu celo que tiembla al ritmo de mi cuerpo.
Me da miedo la música de tus voz en el aire
y perderme en el tiempo sin tiempo del temor.
Me da miedo el encuentro de tu sangre y mi sangre,
no poder traducir el lenguaje distinto
de tus actos que vuelan en la flor y las aves.
Sólo tu ofrenda libre me repone del miedo
para vencer lo real de tu asombro desnudo
que al tacto de mis manos es piel imaginada."
Novelista y poeta. Nació en San Miguel, El Salvador, 1935. Terminó sus siete años de estudios de doctorado en Jurisprudencia y Ciencias Sociales, Universidad de El Salvador, donde se destacó como fundador del Circulo Literario Universitario, 1956, una de las promociones literarias más reconocidas en su país que formó parte de la Generación Comprometida, de gran reconocimiento literario. Hijo de Adelina Argueta y Julio Cañas.
Ha sido editor y profesor universitario en Costa Rica, Estados Unidos y El Salvador. Fue Director de la Editorial Universitaria Centroamericana (EDUCA), Costa Rica, editora donde trabajó por más de doce años, como jefe de producción. Fundador y Director de la Editorial Marca, San José, Costa Rica. Trabajó como editor en otras tres editoriales de Costa Rica.
Ha sido dos veces Director de la Editorial Universitaria de la Universidad de El Salvador (1971-72 y 1994-95). Director co-fundador de la Revista Pájara Pinta y Director de Revista Universidad, Director de la Librería Universitaria (1995-96). Fue Secretario de Comunicaciones (1994-95) y Director de Relaciones Nacionales e Internacionales de esa misma Universidad (1996-2000), donde impulsa el proyecto para la construcción de la villa Olímpica en la Universidad de el Salvador, 1999.
Vivió en Costa Rica desde 1972 a 1993, donde fue profesor por ocho años de la Universidad de Costa Rica (Cátedra Apreciación Artística) y dos años de la Universidad Nacional, Heredia (Talleres Libres de Poesía y Cuento). Fue fundador y por diez años Presidente de la ONG Instituto Cultural Costarricense-Salvadoreño donde hizo labor de intercambio artístico centroamericano y Europa.
A partir del año 2000 es Director de la Biblioteca Nacional de El Salvador, CONCULTURA, San Salvador.
Y sobretodo, es el gran autor de "El valle de las Hamacas", "Caperucita en la zona roja", "Un día en la vida", "Cuzcatlán donde bate la Mar del Sur" o "Milagro de la Paz".


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...