28/12/24

Nou número de la revista Nàhuat dedicat als 100 anys de Claribel Alegria

 

Aquest mes de desembre hem publicat el número 23 de la revista Nàhuat dedicat a conmemorar el centenari de Claribel Alegria. 

Ho podeu llegir a aquest enllaç: https://huacalong.cat/publicacions/#flipbook-df_4421/1/

La poesia i els llibres de ficció de Claribel Alegría han acumulat la permanent aclamació de la crítica, i també ha estat àmpliament reconeguda per la seva contribució al gènere del testimoni històric a Amèrica Llatina. La seva obra ha estat traduïda a més de catorze idiomes, i ha rebut nombrosos premis a Europa, entre ells el XXVI Premi Iberoamericà de Poesia Reina Sofia, el Premi Casa de las Americas (Cuba) o l’ordre “Chevalier des Arts et Lettres”, la més alta condecoració literària que atorga el govern francès.

 Me gusta palpar hojas

Más que libros
revistas
y periódicos
más que móviles labios
que repiten los libros,
las revistas,
los desastres,
me gusta palpar hojas
cubrirme el rostro de hojas
y sentir su frescura
ver el mundo
a través de su luz tamizada
a través de sus verdes
y escuchar mi silencio
que madura
y titila en mis labios
y se rompe en mi lengua
y escuchar a la tierra
que respira
y la tierra es mi cuerpo
y yo soy el cuerpo
de la tierra
Claribel.

Nàhuat es suma als homenatges a Claribel Alegria veu principal de la
literatura llatinoamericana...

23/12/24

Ja es pot participar a 4a edició del 'Concurs transoceànic de poesia Homenatge a Claudia Lars’

La quarta edició del 'Concurs transoceànic de poesia Homenatge a Clàudia Lars' convida a tota persona entre 16 i 45 anys de El Salvador, Amèrica Central, els Estats Units, Espanya i Catalunya a presentar la seva obra poètica tant en CATALÀ com en CASTELLÀ.

El passat 20 de desembre del 2024 es va presentar la 4a edició del 'Concurs transoceànic de poesia Homenatge a Clàudia Lars', impulsat per la Xarxa Comunitària Cultural Salvadorenca de Catalunya, per Radio Jornalera Massachusetts (Estats Units) i per Índole Editores de El Salvador qui conviden a tota persona entre 16 i 45 anys a presentar la seva obra poètica.

El termini d’admissió dels poemaris es va iniciar el mateix dia 20 de desembre de 2024 i conclourà el 20 de febrer del 2025. Així mateix, la decisió del jurat es farà pública el 23 d’abril de 2025, coincidint amb el Dia Internacional del Llibre i la Diada de Sant Jordi, de la rosa i del llibre a Catalunya en el marc dels actes d’aquestes celebracions. Posteriorment, es publicarà a la web de la Xarxa Comunitària Cultural Salvadorenca de Catalunya, així com es donarà difusió en les xarxes socials de les entitats organitzadores.

Al guanyador o guanyadora del primer premi al millor poemari en castellà i al millor poemari en català els hi correspon l’edició d’un llibre amb el poemari guardonat (una edició en castellà i una edició en català) amb una tirada de 300 exemplars. A cadascun dels premiats se’ls farà lliurament de 100 exemplars d’aquesta edició.

A la pàgina web de la Xarxa Comunitària Cultural Salvadorenca de Catalunya es poden consultar les bases del concurs

Amb el suport de:

 

20/12/24

Ya se puede participar en la 4a Edición del "Concurso de poesia Homenaje a Claudia Lars"

 Hoy mismo, 20 de diciembre, celebrando la Diada de Claudia Lars conmemorando su 125 natalicio, hemos realizado el acto de presentación de la 4a Edición del "Concurso de poesía Homenaje a Claudia Lars"

Animamos a poetas de entre 16 y 45 años ha participar y ya se pueden consultar las bases a este enlace: https://www.literaturasalvadorenya.cat/concurs-poesia/

Así mismo les animamos a ver este acto donde además de presentar el concurso pueden disfrutar de la lectura de algunos poemas  de "El futuro es un asesino" de la mano de su autora Natalia Hernández Somarriba, obra ganadora de la tercera edición...

16/12/24

Barcelona: Este 20 de diciembre celebramos el 125 aniversario natal de Claudia Lars

Este próximo 20 de diciembre se cumplirá el 125 aniversario natal de Claudia Lars y de nuevo un grupo de entidades catalanas unidas en la Red Comunitaria Cultural Salvadoreña de Cataluña celebremos la 4a Edición de la "Diada de Claudia Lars" a Barcelona. 

Os invitamos a celebrarlo con una de las sesiones del seminario "Aproximación a la literatura salvadoreña" de la mano del historiador y escritor Carlos Cañas Dinarte organizado por la Escuela Amparo Casamalhuapa de Barcelona.

 
 
Así como animamos a los y las poetas de ambos lados del océano Atlántico a participar en la próxima convocatoria de la 4a Edición del "Concurso de poesia Homenaje a Claudia Lars" que presentará sus bases este mismo 20 de diciembre de 2024.


Les esperamos !!!

5/12/24

Conversa entre Isaac Cos i Núria Martinez-Vernis

 Coincidint amb la pròxima convocatòria de la quarta edició del "Concurs transoceànic de poesia Homenatge a Claudia Lars", us presentem l'interessant conversa mantinguda per Núria Martínez-Vernís, poeta i presidenta del jurat i Isaac Cos, guanyador de l'anterior edició del concurs en llengua catalana.

3/12/24

I fins el 10 de desembre es pot visitar l'exposició "Prudencia Ayala, presidenta" a Rubí

 Amigues i amics, us volem recordar que fins el proper 10 de desembre es pot visitar l'exposició "Prudencia Ayala, Presidenta" a la seu de Veïns per Rubí (Av. Barcelona 3-5, 1er 2a de Rubí), gràcies al suport de Veíns per Rubí, la Xarxa Comunitària Cultural Salvadorenca de Catalunya, l'Escola Amparo Casamalhuapa i la Diputació de Barcelona.

Us hi esperem !!!

Volem agraïr la bona acollida que ens ha donat Veïns per Rubi, així com els mitjans de comunicació locals de Rubí com Ràdio Rubí o Rubi TV

 Més informació:

https://www.radiorubi.cat/news/id/radiorubi_news_29604

 https://www.rubitv.cat/cultura-i-mitjans/exposicio-rubi-explora-mon-pionera-prudencia-ayala_2059817_102.html 



25/11/24

Imatges de la Mostra de Cinema Salvadorenc de Barcelona


  El passat dijous 21 va tenir lloc amb molt bona acollida la Primera Mostra de Cinema Salvadorenc de Barcelona en col·laboració amb el Festival Internacional de Cine de Suchitoto (FICS) de El Salvador.  Us convidem a veure algunes imatges de la Mostra així com volem agrair de nou el suport en l'organització  del Museo de la Palabra y la Imagen (MUPI), del Festival Internacional de Cine de Suchitoto (FICS), de la Xarxa Comunitària Cultural Salvadorenca de Catalunya, de l'Escola Amparo Casamalhuapa de Barcelona, dels Cinemes Girona, de l'Ajuntament de Barcelona i del conjunt d'entitats i amistats que han estat al nostre costat durant aquest dies... ja comencem a prpara la segona edició... 

 
 

22/11/24

Prudencia Ayala arriba a Rubí

 

 El proper 25 de Novembre  Dia Internacional per l'Erradicació de la Violència vers les Dones, a les 19h  Huacal amb el suport de Veíns per Rubí, la Xarxa Comunitària Cultural Salvadorenca de Catalunya, l'Escola Amparo Casamalhuapa i la Diputació de Barcelona, presentem l'exposició "Prudencia Ayala, Presidenta" a la seu de Veïns per Rubí (Av. Barcelona 3-5, 1er 2a de Rubí).

"Transcorria la dècada dels anys trenta. El Salvador era un país només per a homes, la dona no existia com a ciutadana: no podia votar ni molt menys optar a un càrrec públic, exiliada del dret a pensar i somiar. Per rebel·lar-se enfront d’aquest estat de coses, a Prudència Ayala l'anomenaven "boja", i va ser objecte de les burles d’alguns pamfletistes de l’època. En aquella província de prejudici i doble moral va sorgir el murmuri d’una veu femenina i el crit d’una demanda pels drets que li corresponien, fins a l’atreviment de llançar-se com a candidata a la Presidència de la República d’El Salvador..."

US HI ESPEREM !!!

Amb el suport de:  

19/11/24

I aquest dijous 21 de novembre inaugurem la Mostra de Cinema Salvadorenc de Barcelona

 

Doncs, si ja arriba la Mostra de Cinema Salvadorenc de Barcelona que tindrà lloc el proper dijous 21 de novembre a les 19:30h als Cinemes Girona (Carrer de Girona, 175, L'Eixample, 08037 Barcelona) amb el passi de dues pel·lícules: "Alborada" i "Añil". 



Alborada és un nou dia a la vida d’una dona de cabells blancs, l’últim dia de la guerra civil salvadorenca o el primer dia d’una nova vida després de 20 anys de vida clandestina. El primer dia d’un nou Suchitoto, d’una comunitat rural, d’una esperança, i potser d’una sanació.  A l’alba sempre surt el sol.



Añil és una obra cinematogràfica que converteix el terror i el dolor en poesia audiovisual. Durant la guerra civil salvadorenca (1980-1992) van haver milers de violacions i agressions sexuals que durant més de 30 anys han intentat amargar-se fins a l’oblit, però la realitat sempre és tossuda i no és tant fàcil silenciar les veus de les dones salvadorenques. Un relat de denúncia i un clam de justícia i reparació.

US HI ESPEREM !!!

17/11/24

El documental AÑIL a Terrassa

 

En el marc de les accions del 25 de novembre Dia Internacional per l'Erradicació de la Violència vers les Dones, el Comitè Òscar Romero de Terrassa i Huacal amb el suport de l'Ajuntament de Terrassa i la Diputació de Barcelona organitza el passi del documental AÑIL el dilluns 18 de novembre a les 18.30h al Cinema Catalunya (Sant Pere, 9, Terrassa).

Añil és una obra cinematogràfica salvadorenca que converteix el terror i el dolor en poesia audiovisual. Durant la guerra civil salvadorenca (1980-1992) van haver milers de violacions i agressions sexuals que durant més de 30 anys han intentat amargar-se fins a l’oblit, però la realitat sempre és tossuda i no és tant fàcil silenciar les veus de les dones salvadorenques. Un relat de denúncia i un clam de justícia i reparació.

 US HI ESPEREM !!!

15/11/24

Ja tenim el nou Metzti Chikume dedicat a la Mostra de Cinema Salvadorenc de Barcelona


 Des de Huacal, ong de solidaritat amb El Salvador editem la revista cultural METZTI CHIKUME  (set llunes en nàhuat) i el seu número 16 està dedicat a la Primera Mostra de Cinema Salvadorenc de Barcelona organitzada en col·laboració amb el Festival Internacional de Cine de Suchitoto (FICS) de El Salvador. Podeu consultar la revista a: https://huacalong.cat/publicacions/

En aquests últims anys ha nascut i renascut un cinema salvadorenc excel·lent, compromès, notori, ric en matisos i, sobretot, un cinema liderat per dones activistes, crítiques i compromeses. Un cinema que estem honrades de portar a Barcelona gràcies al suport de Paula Heredia i de tot l'equip del FICS, així com, de les amigues i amics del Museo de la Palabra y la Imagen (MUPI) de San Salvador.

La Mostra tindrà lloc el proper dijous 21 de novembre a les 19:30h als Cinemes Girona (Carrer de Girona, 175, L'Eixample, 08037 Barcelona) amb el passi de dues pel·lícules: "Alborada" i "Añil"

Alborada és un nou dia a la vida d’una dona de cabells blancs, l’últim dia de la guerra civil salvadorenca o el primer dia d’una nova vida després de 20 anys de vida clandestina. El primer dia d’un nou Suchitoto, d’una comunitat rural, d’una esperança, i potser d’una sanació.  A l’alba sempre surt el sol.

Añil és una obra cinematogràfica que converteix el terror i el dolor en poesia audiovisual. Durant la guerra civil salvadorenca (1980-1992) van haver milers de violacions i agressions sexuals que durant més de 30 anys han intentat amargar-se fins a l’oblit, però la realitat sempre és tossuda i no és tant fàcil silenciar les veus de les dones salvadorenques. Un relat de denúncia i un clam de justícia i reparació.

US HI ESPEREM !!!

11/11/24

El documental AÑIL a Calafell


 En el marc de les accions del 25 de novembre Dia Internacional per l'Erradicació de la Violència vers les Dones, Huacal amb el suport de l'Ajuntament de Calafell organitza el passi del documental AÑIL al divendres 15 de novembre a les 18.30h al Centre Cívic Cinema Iris (Vilamar, 21, Calafell) amb la participacio de la companya Fina Rubio, antropologa i activitas feminista.

Añil és una obra cinematogràfica salvadorenca que converteix el terror i el dolor en poesia audiovisual. Durant la guerra civil salvadorenca (1980-1992) van haver milers de violacions i agressions sexuals que durant més de 30 anys han intentat amargar-se fins a l’oblit, però la realitat sempre és tossuda i no és tant fàcil silenciar les veus de les dones salvadorenques. Un relat de denúncia i un clam de justícia i reparació.

 US HI ESPEREM !!! 

8/11/24

Vine el dijous 21 de novembre a gaudir del bon cinema salvadorenc als Cinemes Girona de Barcelona


 Des de Huacal, ong de solidaritat amb El Salvador organitzem la Primera Mostra de Cinema Salvadorenc de Barcelona en col·laboració amb el Festival Internacional de Cine de Suchitoto (FICS) de El Salvador

En aquests últims anys ha nascut i renascut un cinema salvadorenc excel·lent, compromès, notori, ric en matisos i, sobretot, un cinema liderat per dones activistes, crítiques i compromeses. Un cinema que estem honrades de portar a Barcelona gràcies al suport de Paula Heredia i de tot l'equip del FICS, així com, de les amigues i amics del Museo de la Palabra y la Imagen (MUPI) de San Salvador.

La Mostra tindrà lloc el proper dijous 21 de novembre a les 19:30h als Cinemes Girona (Carrer de Girona, 175, L'Eixample, 08037 Barcelona) amb el passi de dues pel·lícules: "Alborada" i "Añil"

Ja es poden comprar les entrades anticipadament en aquest enllaç 

https://girona.admit-one.eu/?p=tickets&perfCode=33621

Alborada és un nou dia a la vida d’una dona de cabells blancs, l’últim dia de la guerra civil salvadorenca o el primer dia d’una nova vida després de 20 anys de vida clandestina. El primer dia d’un nou Suchitoto, d’una comunitat rural, d’una esperança, i potser d’una sanació.  A l’alba sempre surt el sol.

Añil és una obra cinematogràfica que converteix el terror i el dolor en poesia audiovisual. Durant la guerra civil salvadorenca (1980-1992) van haver milers de violacions i agressions sexuals que durant més de 30 anys han intentat amargar-se fins a l’oblit, però la realitat sempre és tossuda i no és tant fàcil silenciar les veus de les dones salvadorenques. Un relat de denúncia i un clam de justícia i reparació.

US HI ESPEREM !!!

30/10/24

Este 21 de noviembre en Barcelona, en los Cines Girona, se proyecta "Añil" de Julio López Fernández

 

AÑIL es una obra cinematográfica que convierte el terror y el dolor en poesía audiovisual. El cineasta Julio López, junto a su equipo de producción, invita al espectador a tener un acercamiento breve, pero intenso con los testigos de Neris González y Rebeca, dos mujeres violentadas física y emocional, agredidas sexualmente durante la guerra civil vivida en El Salvador entre 1980 y 1992.

Sin embargo, esta es la historia de decenas de mujeres que sufrieron abusos y violencias durante el conflicto armado. Así, con la palabra añil como título, creando poesía lingüística del cine, este documental tiñe de moratón indio los testimonios para darles una identidad salvadoreña.

Este film ha sido premiado como Mejor Documental Centroamericano del Festival Ícaro 2023 y Premio del Público Festival Latino de Chicago, 2024. 

 Venta de entradas anticipadas a: 

 https://girona.admit-one.eu/?p=tickets&perfCode=33621

OS ESPERAMOS EL 21 DE NOVIEMBRE DE 2024 A LAS 19.30h A LA MUESTRA DE CINE SALVADOREÑO DE BARCELONA EN LOS CINES GIRONA (C. Girona, 175, Barcelona)

27/10/24

Este 21 de noviembre en Barcelona, en los Cines Girona, se proyecta "Alborada" de Paula Heredia

Una luna redonda, hinchada, reposa en el firmamento. Es la metáfora perfecta del recuerdo del último día de la guerra civil salvadoreña. Pero también esta luna es la antesala de una nueva vida, porque el sol sube minutos más tarde por encima de un espejo de agua en el lago Suchitlán en Suchitoto. Al amanecer sale el sol en la vida de una forastera que empieza una apacible identidad, después de 20 años de vida clandestina. Josefa, el personaje principal, es la madre de la realizadora de cine documental salvadoreña, Paula Heredia.


En medio de la fluidez cadenciosa, se desliza la historia de un pueblo, el retrato de una comunidad que se revela con la misma velocidad en que caen los copos del cabello blanquecino que Paula talla a su madre mientras realiza una entrevista documental. ALBORADA, es una metáfora de la vida, busca iluminar
la historia de un nuevo día, y mientras el film llega al desenlace, mientras la alborada del pueblo marca el comienzo de un nuevo día, Paula nos confronta con la pregunta: ¿fueron los hijos de Josefa marcados por las decisiones de su madre?

Venta de entradas anticipadas a: 

 https://girona.admit-one.eu/?p=tickets&perfCode=33621

OS ESPERAMOS EL 21 DE NOVIEMBRE DE 2024 A LAS 19.30h A LA MUESTRA DE CINE SALVADOREÑO DE BARCELONA EN LOS CINES GIRONA (C. Girona, 175, Barcelona)


23/10/24

21/11: Mostra de cinema salvadorenc de Barcelona


Des de Huacal, ong de solidaritat amb El Salvador organitzem la Primera Mostra de Cinema Salvadorenc de Barcelona en col·laboració amb el Festival Internacional de Cine de Suchitoto (FICS) de El Salvador

En aquests últims anys ha nascut i renascut un cinema salvadorenc excel·lent, compromès, notori, ric en matisos i, sobretot, un cinema liderat per dones activistes, crítiques i compromeses. Un cinema que estem honrades de portar a Barcelona gràcies al suport de Paula Heredia i de tot l'equip del FICS, així com, de les amigues i amics del Museo de la Palabra y la Imagen (MUPI) de San Salvador.

La Mostra tindrà lloc el proper dijous 21 de novembre a les 19:30h als Cinemes Girona (Carrer de Girona, 175, L'Eixample, 08037 Barcelona) amb el passi de dues pel·lícules: "Alborada" i "Añil"

Ja es poden comprar les entrades anticipadament en aquest enllaç 

https://girona.admit-one.eu/?p=tickets&perfCode=33621

Alborada és un nou dia a la vida d’una dona de cabells blancs, l’últim dia de la guerra civil salvadorenca o el primer dia d’una nova vida després de 20 anys de vida clandestina. El primer dia d’un nou Suchitoto, d’una comunitat rural, d’una esperança, i potser d’una sanació.  A l’alba sempre surt el sol.

Añil és una obra cinematogràfica que converteix el terror i el dolor en poesia audiovisual. Durant la guerra civil salvadorenca (1980-1992) van haver milers de violacions i agressions sexuals que durant més de 30 anys han intentat amargar-se fins a l’oblit, però la realitat sempre és tossuda i no és tant fàcil silenciar les veus de les dones salvadorenques. Un relat de denúncia i un clam de justícia i reparació.

US HI ESPEREM !!!

19/10/24

Continuan los talleres del IZOTE


El próximo 29 de octubre a las 18h comienza el taller

 ¿ Quieres conocer Barcelona y aprender catalán ?

Si estas interesado o interesada, sólo tienes que inscribirte a este correo: izote@literaturasalvadorenya.cat indicando tu nombre y apellidos y un teléfono de contacto.

OS ESPERAMOS !!!

Con el apoyo de:

17/10/24

EL IZOTE: Aquest Octubre nou Taller sobre recursos per a persones nouvingudes


El proper 24 D’OCTUBRE a les 17.30h  l'ESPAI D'ACOLLIDA I INFORMACIÓ EL IZOTE organitza una nova sessió del taller:

RECURSOS PER A PERSONES NOUVINGUDES

El taller se celebrarà al Restaurant El Pulgarcito - Centre Cultural Merrcedes Ventura 
al carrer Indústria, 172 del barri de la Sagrada Família de Barcelona.

Si estàs interessat o interessada, només t'has d'inscriure a aquest correu: izote@literaturasalvadorenya.cat indicant el teu nom i cognoms i un telèfon de contacte.

El taller és gratuït. Places limitades.

EL IZOTE és un servei d'ajuda a les persones nouvingudes on consultar quins són els primers passos a fer i com accedir als ajuts, recursos públics i serveis bàsics de sanitat, educació, orientació i inserció laboral, alimentació, habitatge, etc.

US HI ESPEREM !!!

11/10/24

Lucas Argueta i Francisco Mena Sandoval a Badia del Vallès


El passat 8 d'octubre Lucas Argueta, en representació de la Fundación Segundo Montes (El Salvador) i Francisco Mena Sandoval, en representació de Huacal, van presentar la Biblioteca Vicente Aleixandre de Badia del Vallès l'exposició "Bordadoras de memorias", us deixem amb algunes imatges de l'acte...


29/9/24

Nou butlletí "Puesiesque..." dedicat a la poetessa, editora i actriu Susana Reyes


Ja tenim a les nostres i vostres mans un nou número del PUESIESQUE... i us deixem amb un extracte de la seva introducció a càrrec d'Eelna Garcia, coordinadora de la Xarxa Comunitària Cultural Salvadorenca de Catalunya... 

"Com a reflex de la nostra filosofia, tots els nostres números estan fets amb afecte i admiració, però en aquest volem dedicar-li especial atenció a Susana Reyes, que a més del seu inqüestionable talent, li tenim una gran estima personal.

Susana és una amant de la vida, de les lletres i de les persones, treballadora infatigable, sempre et rep amb un grat somriure i la seva infinita saviesa. Des de fa anys i fins i el dia d’avui, continua col·laborant amb nosaltres mà a mà en el Concurs Transoceànic de Poesia que anualment duem a terme, sempre disposada a donar el millor d’ella i aconseguir els millors resultats possibles. És per això, que en aquest número li oferim tot el nostre reconeixement i respecte, esperant saber reflectir tot el que és i representa.


Volem esmentar a Carlos Cañas Dinarte, el nostre benvolgut historiador de capçalera, qui habitualment es fa càrrec de la redacció d’aquesta secció, així com de la coordinació de la publicació, lamentablement, en aquesta ocasió, per motius personals no ha pogut fer-ho, des d’aquí li manem molts ànims i una ràpida recuperació".

Podeu llegir-ho a aquest enllaç

26/9/24

Vols formar part de la Xarxa Itacatl?


La Xarxa Itacatl és un projecte de l'Espai d'acollida i informació El Izote, un servei d'ajuda a les persones nouvingudes on consultar quins són els primers passos a fer i com accedir als ajuts, recursos públics i serveis bàsics de sanitat, educació, orientació i inserció laboral, alimentació, habitatge, etc.

La Xarxa Itacatl està formada per persones de El Salvador, Amèrica Central o Catalunya per tal de promoure la inclusió social de les persones nouvingudes mitjançant la mentoria i especialment, donant suport a la realització dels tallers de formació en català, al desenvolupament del Cafè del Izote i a les seves visites culturals, i en el suport individual a les persones ateses pels serveis de l'Izote.

Si vols formar part ens pots escriure a: izote@literaturasalvadorenya.cat o venir el proper  

2 d’octubre entre les 17h i les 19h al Restaurant El Pulgarcito - Centre Cultural Mercedes Ventura  

(carrer de la indústria, 176) de Barcelona  en el barri de la Sagrada Família.

Us hi esperem !!!

Amb el suport de:

23/9/24

Publicada la relatoria de la Jornada final “Violencia y militarización en el Triángulo Norte de Centro América”

 
 

La història recent de l’anomenat Triangle Nord de la Regió Centre Americana (TNCA) -El Salvador, Hondures i Guatemala- està marcada per la presència sistemàtica de conflictes interns, violència generalitzada i crim organitzat. Els Estats del TNCA han acumulat les taxes de violència més
altes del món des del final de les seves respectives guerres civils a la dècada de 1990, la finalització dels quals no va significar pau i estabilitat per a la regió sinó l’augment i diversificació del fenomen de la violència.


Amb aquests desafiaments de fons, es va posar en marxa el projecte "Violència i Militarització al Triangle Nord de Centreamèrica. Una mirada des dels drets humans i els drets de gènere", impulsat per Huacal, ong de Solidaritat i Somos Memoria (Associació Pro Memòria Històrica, Cultura de Pau i Reconciliació d’El Salvador). El projecte ha estat realitzat amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat de Catalunya. Fa poques setmanes, els organitzadors hem publicat la Relatoria de Jornada Final realitzada a Barcelona. 

Podeu consultar aquest document a: https://huacalong.cat/publicacions/

19/9/24

Revista Nàhuat: La llibertat de premsa a Amèrica Central

 


Aquest mes de setembre acabem de publicar el número 22  de la Revista Nàhuat dedicat a La llibertat de premsa a Amèrica Central, en un moment que ha enfrontat i enfronta seriosos desafiaments sota els governs de Daniel Ortega a Nicaragua (mandat 2007-actualitat), Alejandro Giammattei a Guatemala (mandat 2020-2024), Nayib Bukele a El Salvador (mandat 2019-actualitat) i Juan Orlando Hernández a Hondures (mandat 2014-2022). 

En aquest número 22 de la revista Nàhuat volem mostrar la nostra solidaritat amb els companys i companyes dels mitjans de comunicació d’Amèrica Central, així com acompanyar-los mitjançant els nostres articles en els seus processos de resistència, denúncia i reflexió. 

Tots sabem com infinat de països d’Amèrica han actuat criminalment per silenciar el periodisme crític, però, també sabem que no ho aconseguiran...

Podeu llegir-la a https://huacalong.cat/publicacions/

7/9/24

Parlem de dansa...

 

El proper 9 de setembre tindrà lloc una interessant trobada i debat entre dues reconegudes coreògrafes, Lupe Garcia i Elena Garcia, de les companyies Humanum Tempore de El Salvador i Colectivo Vértice de Catalunya.

 Aquest espai de debat ens ha de servir per conèixer de primera mà la situació de la dansa a El Salvador, compartir els projectes que Humanum Tempore desenvolupa actualment com les obres "Una noche en el museo", "La Bodega secreta de la Navidad", "The documentary" o “Nunca Jamas”, i intercanviar les experiències i aprenentatges de la dansa contemporània entre Catalunya i El Salvador.

Amb el suport  de  

1/9/24

Conoce el espacio de acogida e información EL IZOTE

Huacal, conjuntamente con otros colectivos y la Red Comunitaria Cultural Salvadoreña de Catalunya  (anterior Red de Literatura Salvadoreña en Barcelona), impulsamos EL IZOTEun espacio en la ciudad de acogida e información para personas recién llegadas de El Salvador u otros lugares de todo el mundo.

A través de diferentes canales pueden contactar con EL IZOTE y encontrar información y ayuda sobre empadronamiento, salud, alimentación, vivienda, trabajo o cultura.

OS ESPERAMOS !!!

+ información en: https://www.literaturasalvadorenya.cat/izote/

Con el apoyo de:

28/8/24

Verano 2024, descubre la mejor literatura salvadoreña ( y 10): "Del mar es el ahogo" de Lauri García Dueñas


 Más allá de la memoria y más allá del deseo, está el mar. Más allá de lo inestable y más allá de lo asible, está el mar. Por años, por toda la vida, el mar ha inquietado a la humanidad: y más allá del mar, los hombres de hace 600 años dibujaban monstruos, serpientes y dragones que iban a devorarnos en un exceso de inmersión en las aguas. Y a pesar de los años y la extinción de las criaturas devoradoras, aún no logramos llegar al final de esos mares.

En el libro de Lauri García Dueñas "Del mar es el ahogo", el mar es memoria y deseo. Es también lo inestable de una poeta que se busca a sí misma en el reflejo del mar y en el de los personajes: hombres y mujeres, y se siente protegida o atravesada por las criaturas acuáticas. 

25/8/24

Humanum Tempore, Colectivo Vértice i Huacal promouen un intercanvi de dansa


Des de principis d'any dues companyies de dansa, la salvadorenca Humanum Tempore i la catalana Colectivo Vértice, conjuntament amb Huacal ens hem unit per treballar per facilitar un intercanvi artístic i cultural a Barcelona en els propers mesos.  En pocs dies ens acompanyarà a la nostra ciutat una representació de la companyia de dansa salvadorenca  amb qui organitzarem un taller coreogràfic i un debat sobre la situació de la dansa a El Salvador.

 A més, estan previstes una sèrie de visites i contacte amb altres espais artístics per mostrar més específicament l’estat de la dansa actualment a Barcelona. 

Benvinguda !!!

Amb el suport  de 

21/8/24

Verano 2024, descubre la mejor literatura salvadoreña (9): "La habitación al fondo de la casa" de Jorge Galán


 Después de engendrar al último de sus tres hijos, un anciano muere sobre el cuerpo de una joven dando comienzo a una estirpe trágica y maravillosa. Un siglo de vida en El Salvador desde la visión de Magdalena, que se extingue en una habitación en la que recuerda sucesos mágicos como la historia del niño que caminaría sobre las aguas de un río, la maldición de una joven cuyos deseos malignos se cumplían, el regreso de un muchacho que trabajaba en la construcción del Canal de Panamá para conocer al amor de su vida, el destino imposible de una mujer sin líneas en las manos o los primeros asesinatos de una guerra que desembocaría en la angustia rutinaria del país más violento del mundo. Un relato de verdadero amor atravesado por la desgracia.

«La escritura de Jorge Galán, sabia, limpia y tersa, revela toda la potencia de una gran historia en esta novela sorprendente, conmovedora, que instalará para siempre en la memoria del lector la frágil y poderosa voz de una mujer salvadoreña llamada Magdalena».

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...