23/1/10

El Salvador reconeix la seva responsabilitat en la desaparició forçada de nens i nenes

L’Estat de El Salvador ha reconegut per primera vegada davant la Comissió Interamericana de Drets Humans la seva responsabilitat en la pràctica de les desaparicions forçoses de nens i nenes durant el conflicte armat.

El passat 6 de novembre, a sol·licitud de l’Asociación Pro-Búsqueda, l’Estat de El Salvador va comparèixer davant la Comisión Interamericana de Derechos Humanos a Washington, en relació als casos d’ Emelinda Lorena Hernández, Santos Ernesto Salinas, José Adrián Rochac Hernández, Manuel Antonio Bonilla Osorio i Ricardo Abarca Ayala, tots d’edats compreses entre els 11 mesos i els 13 anys . Aquests nens van desaparèixer entre els anys 1980 i 1982 a mans de la Força Armada salvadorenca, en el marc d’operatius militars que es van realitzar durant el conflicte militar a El Salvador i en els quals es van perpetrar cruentes massacres contra la població civil.

Les desaparicions d’aquests 5 nens es van presentar a la Comissió Interamericana l’any 2003, després que les demandes d’habeas corpus interposades en el sistema judicial salvadorenc van resultar infructuoses. A més, la Fiscalia General de la República no va indagar sobre aquests fets tan greus, ometent les recomanacions de la Procuradoria per la Defensa dels Drets Humans i els requeriments constants dels familiars d’aquests nens.

Pro-Búsqueda va presentar a l’Audiència arguments sobre la responsabilitat que té l’Estat salvadorenc en les desaparicions i les conseqüents violacions als drets humans comesos contra la població. Drets que estan contemplats en la Comissió Interamericana sobre Drets Humans.

A més, va denunciar la negació de justícia i la impunitat que ha imperat en els casos d’aquests 5 nens i va apel·lar també a l’inoperancia de la justícia interna de El Salvador.

En un fet sense precedents, la representació de l’ Estat de El Salvador va reconèixer l’existència de la desaparició forçada de nens i nenes com a una pràctica estatal reiterada que va tenir lloc durant el conflicte intern, així com va manifestar que no s’oposaven als arguments per a aquests casos concrets exposats per Pro-Búsqueda.

Va reconèixer la legitimitat de la lluita de les víctimes per a trobar els seus familiars , així com també va presentar una petició de disculpa per a les famílies d’ Emelinda Lorena, Santos Ernesto, José Adrián, Manuel Antonio i Ricardo. A més, va ratificar la validesa de les decisions del sistema interamericà de drets humans i va expressar la seva total voluntat d’acatar les seves recomanacions.

L’Estat també va informar que la Fiscalia General de la República ha obert les investigacions pertinents per a localitzar els nens i els responsables de les desaparicions. Així, la Fiscalia assumeix per fi els el deure i responsabilitat que té, per mandat legal, d’investigar els delictes que es van cometre durant el conflicte armat i que mai abans s’havien investigat. Pro-Búsqueda també va sol·licitar a la Comissió que aquesta emetés un Informe de Fons en el qual es recullin les violacions de drets humans mencionades i l’obligació de l’Estat a reparar les víctimes.

Els casos passaran ara a deliberació a la Comissió Interamericana de Drets Humans que pròximament haurà d’emetre el seu informe final i avaluar si el cas inicia un procés judicial a la Cort Interamericana de Drets Humans.

Notícia publicada a la web de RedS

Podeu tenir més informació a:
PRO-BÚSQUEDA
RedS (Red de Solidaridad par la Transformación Social)
Diario Latinoamericano EL FARO

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...