30/10/20

Arriba Música per viure en llibertat i amb dignitat, el número 8 de la revista Nàhuat

 

Nàhuat, editada tant en català com en castellà vol ser un espai d'informació, reflexió i opinió sobre la realitat de El Salvador i de la diàspora salvadorenca a Catalunya i Espanya. Cada número està dedicat a un tema central vinculat a l'actualitat de la societat salvadorenca i els projectes de cooperació i solidaritat que impulsem des Huacal o des de les entitats amb les que col·laborem.

Aquest número 8 està dedicat a la Música per viure en llibertat i amb dignitat, l'experiència de transformació social de l'Orquestra de l'ISNA i el Ensamble LiberArte. 

Els Acords de Pau el 1992 van resoldre en part l'agenda política del Salvador, però no van resoldre, ni tan sols van tractar, les diferències econòmiques i les injustícies pel que fa a la distribució de la riquesa. Absència que ha condicionat durant dècades el progrés de país i la qualitat de vida del seu poble, facilitant que el Salvador hagi presentat un dels índexs d'homicidi més elevats a nivell mundial. Les maras són responsables d'assassinats, desaparicions, violacions sexuals i desplaçaments. En general, les forces de seguretat no han estat eficaços en protegir la població enfront de la violència de les maras i alhora, part dels seus integrants han comès gravíssims abusos com execucions extrajudicials o desaparicions forçades. És imprescindible donar resposta a aquesta situació des de la defensa dels drets humans i oferint alternatives no-violentes. 

Des del 2009, Huacal col·labora amb Tiempos Nuevos Teatro (TNT) en el seu esforç per convertir l'art en eina per a la transformació social. I en aquest espai, el treball de TNT amb les dones joves ex pandilleras, organitzant l'Orquestra de Cordes del Centre Femení per a la Inserció Social -ISNA, té un lloc molt especial. Hem pogut conèixer personalment el projecte i les joves que han anat formant part. Hem vist l'energia, la il·lusió en els ulls de les joves que, a la presó, aprenien música i s'incorporaven a l'Orquestra, com a projecte vital de canvi. Hem conegut l'impacte transformador de la música en les vides de cadascuna d'elles. I tots aquests aprenentatges, que van molt més enllà del suport a un projecte, ens han arribat directament a el cor. Per tot això, avui més que mai compartim amb TNT el compromís amb la música com a eina per a la transformació social, per viure en llibertat i dignitat. 

La revista compta amb altres seccions com les notícies d'actualitat, un espai "En reconeixement" en aquesta ocasió dedicat a ProBusqueda, les "Paraules a el vent" de Maria de Baratta, el "Punt de llibre" amb l'obra Tentaciones y estropicios de Carlos Henríquez Consalvi, l'apartat "Descobrint el Salvador" que ens mostra la història de l'Anyil de Suchitoto, i per acabar la contraportada dedicada a "l'entrevista", amb les reflexions de Daniela Galán, jove salvadorenca integrant de l'Ensamble LiberArte. També, en aquest número s'ha publicat un article sobre el fenomen de les maras i en la secció "Sabies que ..." s'han presentat, entre altres temes, algunes dades sobre les pandilles a El Salvador. A cada número comptem amb l'ajuda i assessorament de plomes expertes que enriqueixen enormement el seu contingut com ha estat el cas en aquest número de Candy Chévez o Elizabeth Fuentes.

Podeu llegir la revista o baixar-la en pdf a https://www.huacalong.cat/revista-nahuat/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...