24/12/09

Assassinen uns altres dos activistes mediambientals contraris a l'explotació minera a El Salvador


S'intensifica la campanya d'amenaces, persecució i violència contra les organitzacions ecologistes contràries a la minera canadenca Pacific Rim

El diumenge 20 de desembre de 2009 varis desconeguts van assassinar a trets a Ramiro Rivera en el municipi de Sensuntepeque (Cabañas), membre destacat del Comitè Ambiental de Cabañas i rostre visible del moviment popular contrari a l'explotació minera en l'esmentat departament. Al costat d'ell, va morir també Felicita Echeverría, de 57 anys d'edat i familiar de Rivera, i va resultar ferida una adolescent de 13 anys.
Anteriorment, el passat mes d'agost, Ramiro Rivera va ser ferit de gravetat en rebre vuit impactes de bala per la qual cosa, en el moment dels fets, anava escortat per dos membres de la Unitat de Protecció a Víctimes i Testimonis. A aquesta mort s'uneix la desaparició, el passat mes de juny, d'un altre líder de la comunitat i activista mediambiental, Marcelo Rivera, que va ser trobat mort 12 dies després, amb greus signes de tortura.

Ambdós activistes havien destacat per oposar-se a l'empresa canadenca Pacific Rim que pretén explotar un jaciment d'or en el municipi de San Isidro. La companyia opera a El Salvador des de l'any 2002 però la forta oposició popular a aquest projecte i les irregularitats trobades en el seu Estudi d'Impacte Ambiental han fet que el govern salvadorenc li hagi denegat el permís d'explotació del terreny. En resposta, la companyia ha demandat El Salvador per "violació d'una inversió" i demana, en concepte d'indemnització, 100 milions de dòlars.

Paral·lelament, els casos de repressió, amenaces i violència s'han incrementat alarmantment en els últims mesos, posant en greu risc la seguretat i integritat física dels membres de les diferents organitzacions socials mobilitzades en contra d'aquest projecte miner. El sacerdot catòlic Luis Alberto Quintanilla va ser interceptat el 27 de juliol mentre viatjava al seu cotxe i va sofrir un intent de segrest, aconseguint fugir dels seus victimaris per les muntanyes i barrancs limítrofs. Els periodistes de l'emissora comunitària Radio Victória són objecte d'una campanya de persecució i amenaces de mort. El Procurador per a la Defensa dels Drets Humans, Óscar Luna, va demanar protecció policial per a tres d'ells, donat l'alt risc que corren les seves vides. Altres activistes com Miguel Rivera, germà de Marcelo, i Héctor García Berrios, advocat i investigador dels casos i representant de MUFRAS-32, també han rebut amenaces de mort. La Comissió Interamericana de Drets Humans ha decretat mesures cautelars en aquests dos últims casos i també per als periodistes de Radio Victória, obligant l'Estat d'El Salvador a oferir-los protecció policial.

La Mesa Nacional frente a la Minería Metálica, plataforma que agrupa a més d'una desena de ONGs salvadorenques, ha denunciat que la Policia Nacional Civil i la Fiscalia General de la República han comès serioses irregularitats en la investigació de l'assassinat de Marcelo Rivera. Per a la Mesa, la catalogació d'aquest crim com a violència comuna impedeix indagar en l'autoria intel·lectual del mateix.

Per tot això, i unint-nos a les reclamacions que fa la Mesa Nacional frente a la Minería Metálica a El Salvador, demanem a les autoritats salvadorenques:Que s'investiguin en profunditat els autors materials i intel·lectuals dels assassinats de Ramiro Rivera, Felicita Echeverría i Marcelo Rivera, tots ells destacats activistes locals en contra de l'activitat minera de Pacific Rim en el departament de Cabañas.

Que s’implementin mesures de protecció eficaces a líders comunals, representants d'organitzacions ciutadanes, activistes religiosos i periodistes comunitaris perseguits i amenaçats de mort, a causa del seu compromís amb la defensa del mediambient.

Que acatin les recomanacions fetes per la Procuraduria per a la Defensa dels Drets Humans d'El Salvador i la Comissió Interamericana de Drets Humans, relatives a la seguretat dels esmentats activistes mediambientals.

Que l'Executiu salvadorenc promogui una Llei de Mineria que prohibeixi expressament l’exploració i explotació minera a El Salvador, donada la greu alteració ambiental que provoquen aquest tipus de projectes i les nefastes conseqüències mediambientals que suposa la seva implementació.

Si vols afegir-te a aquesta campanya internacional de suport a les organitzacions ambientalistes de Cabañas i unir-te a les reivindicacions de la Mesa Nacional frente a la Minería Metálica d'El Salvador, firma aquí: http://www.petitiononline.com/20122009/petition.html

I si voleu més informació sobre aquesta situació i sobre els "supossats beneficis de la minería en el desenvolupament dels pobles" podeu llegir els següents articles:

Reconocen lucha antiminera (Premio de Derechos Humanos Letelier-Moffitt 2009)
Informe Oxfam: La míneria de metales contribuye poco al desarrollo y el bienestar
El Salvador contaminada: Millonaria demanda de Pacific Rim al estado salvadoreño
Movilizaciones contra la explotación minera en El Salvador: Noticias e informes del Observatorio de Multinacionales en América Latina (OMAL)
La gran estafa de la mineria a El Salvador (Gold Mining 'Is a Huge Rip-Off' )

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...